Investiţie de 6 milioane de euro în extinderea parcului eolian de pe cel mai înalt munte din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eolienele din Apuseni. Foto Adevărul
Eolienele din Apuseni. Foto Adevărul

Parcul eolian aflat pe vârful Curcubăta Mică, pe raza comunei Avram Iancu, judeţul Alba, urmează să fie extins cu încă patru turbine.

Investiţia se află în faza de emitere a acordului de mediu. Titular al investiţiei este o firmă din judeţul Cluj, care a realizat şi investiţia iniţială. Scopul proiectului este amplasarea a încă patru turbine eoliene între cele existente şi realizarea branşamentelor acestora la punctele de conexiune existente.

Terenul pe care se va implementa obiectivul are o suprafaţă totală de 164.509 mp şi este situat pe raza comunei Avram Iancu. Turbinele vor fi amplasate în fundaţii de beton cu adâncimea de 3 metri şi cu o suprafaţă de 324 metri pătraţi.

Corpul turbinelor, nacelele şi palele vor fi transportat pe amplasament cu ajutorul trailerelor. Montajul pe fundaţie şi asamblare se vor face cu ajutorul unei macarale de mare capacitate. 

După finalizarea lucrărilor, cele patru turbine vor produce energie electrică la o putere instalată de 2,2 MW. Energia produsă va fi trimisă către punctul de conexiune, iar de aici direcţionată către sistemul energetic naţional, prin reţeaua subterană existentă. Valoarea investiţiei este estimată la 6 milioane de euro. 

Parcul eolian de pe cel mai înalt vârf din Munţii Apuseni, cunoscut şi ca vârful Bihor (1849 metri), este format din cinci turbine, care au fost date în funcţiune în 2016. Inviestiţia iniţială a fost de peste 15 milioane de euro, mare parte din bani fiind alocaţi din fonduri europene. Proiectul aparţine firmei Energo Proiect SRL Cluj-Napoca. 

Eolienele din Apuseni au devenit, în timp, şi atracţie turistică. Modernizarea drumului de acces permite turiştilor să urce cu autoturisme până pe culmea montană a vârfului Curcubăta Mare.

Vă mai recomandăm:

 

Secetă puternică şi în Transilvania. Fermier: „La porumb, pierderile depăşesc 40 la sută”

 

Contabila care a realizat o schemă piramidală din sute de credite ilegale. A falsificat chiar şi semnătura fiicei sale pentru 150.000 de lei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite