FOTO VIDEO Modernizarea Transalpinei de Apuseni avansează rapid. Se circulă bine pe 32 de kilometri. Cum arată acum drumul spectaculos din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se poate circula pe mai bine de 30 de km. Foto: Facebook/ Judetul Alba
Se poate circula pe mai bine de 30 de km. Foto: Facebook/ Judetul Alba

Lucrările de modernizare a Transalpinei de Apuseni, drumul spectaculos de aproape 80 de kilometri, continuă într-un ritm susţinut. Drumul judeţean ar putea fi gata mai devereme de termenul asumat prin contract, primăvara anului 2023.

Transalpina de Apuseni are 78,3 km şi este modernizat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de circa 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene.

GALERIE FOTO

În doar 5 luni de la demararea lucrărilor s-au executat lucrări de terasamente pe 32 de kilometri. De asemenea, s-au realizat variante ocolitoare pentru zonele unde urmează să fie construite 7 poduri.

”Ne bucurăm să constatăm că lucrările avansează în ritm susţinut. Lucrarea va fi finalizată şi mai repede, astfel încât oamenii să se bucure de această minunată investiţie pe care Consiliul Judeţean Alba o realizează. Suntem mulţumiţi de ritmul lucrării, chiar dacă a plouat. Constatăm că firma îşi face treaba. O suprafaţă destul de mare din acest drum este, deja, bună pentru circulat, chiar dacă nu am ajuns la faza de asfalt”, spune Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba

”Mă bucurăr că deja s-a atacat şi lotul 2, unde s-au realizat lucrări pentru variante ocolitoare la toate podurile care vor fi executate. Suntem în grafic. Toate situaţiile de lucrări care au fost depuse până în prezent la Consiliul Judeţean au fost plătite. Discutăm de aproape 6 milioane de lei. Au trecut doar 5 luni de când a fost dat termenul de începere şi suntem într-o situaţie destul de bună. Pe o parte din drum se poate circula deja foarte bine”, susţine Marius Haţegan, vicepreşedintele CJ Alba, care coordonează proiectul.

Sursa video: youtube/ Z

Drumul este practicabil pe mai bine de 40% din lungime. ”Invit oamenii să vină să vadă cum se lucrează, frumuseţile acestor zone. Este drumul cel mai spectaculos drum din Alba”, a completat Dumitrel. Acesta a anunţat, în premieră, demararea a încă două proiecte care ar urma să completeze modernizarea Transalpinei de Apuseni. Este vorba despre drumul Sălciua - Ponor, care va face legătura cu DN75, pe Valea Arieşului şi drumul Râmeţ - Valea Mănăstirii, ce va asigura legătura între zona turistică din apropierea Mănăstirii Râmeţ cu centrul comunei aflat la aproape 1000 de metri altitudine. 

transalpina apuseni alba

”Zona va fi descdhisă pentru dezvoltare, iar proprietarii de terenuri vor putea să revină acasă. Invităm românii să vadă această zonă foarte frumoasă a judeţului Alba”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean. Drumul va deschide destinaţii turistice importante, până acum inaccesibile şi va avea piste de biciclete, staţii de autobuz şi multe altele. 

Lucrările au fost împărţite în două loturi aproximativ egale. Ambele loturi sunt executate de acelaşi antreprenor: Asocierea Societeatea de Construcţii Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia), cu menţiunea că primele două firme sunt lider de asociere la câte un lot. Pe ambele loturi, subcontractor este S.C. Alpego Serv, cu sediul în Stremţ, sat Geoagiu de Sus. Primul lot este modernizat cu circa 74 de milioane de lei, în timp ce pentru lotul al doilea s-a oferit suma de aproximativ 60 de milioane de lei. 

transalpina apuseni alba

”Transalpina de Apuseni” va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 de metri pătraţi de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune pete 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton. Drumul judeţean străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe. Vor fi amenajaţi 6,7 km de piste pentru biciclete, 12.610 mp de trotuare şi 21 de staţii de autobuz. 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite