FOTO Se lucrează la finisaje pe lotul 3 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Constructorul instalează parapeţii şi face marcajele rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorul lotului 3 al Autostrăzii A 10 Sebeş - Turda a ajuns în faza finisajelor. Specialiştii apreciază că se va putea circula între Aiud şi Decea în maximum 2 luni.

”Lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeş-Turda se apropie de finalizare. Constructorul, Tirrena Scavi, lucrează în multe zone la finisaje, instalare de parapete de protecţie şi marcaje. Sunt şanse foarte bune să circulăm pe acest lot în 1-2 luni”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează lucrările.

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş – Turda se întinde de la intrare în Aiud până la Decea (km 41+250 – km 53+700). Viaductul din zona Gâmbaş peste râul Mureş este cel mai lung de pe traseul A10 şi poate fi considerat totodată cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu, mai ales că trece printr-o zonă cu peisaje încântătoare. Ca şi particularitate, constructorul a ales pentru viaduct o structură dintr-un oţel special, cu proprietăţi speciale de a-şi crea propria crustă de protecţie, un fel de patină naturală, aspect care i-ar putea determina pe nespecialişti să afirme că podul e ruginit.

Pe traseul lotului 3 mai există un viaduct în lungime de 400 de metri, în total fiind construite 9 poduri, două pasaje la cele două noduri rutiere, la Aiud, respectiv Unirea (Decea), plus 7 structuri casetate pentru drumurile locale, 37 de podeţe prefabricate din beton. De asemenea, constructorul a fost obligat prin proiect să construiască 10 podeţe metalice biopermeabile care să permită animalelor să-şi croiască drum între cele două zone naturale protejate pe care le străbate lotul 3. 

image

Pe acest tronson sunt două noduri rutiere, inclusiv bretele de acces, la Aiud (km 44+700) şi Unirea (km 53+200). Contractul semnat cu Tirrena Scavi S.p.a are o valoare de 420.511.921,44 lei (fără TVA) şi a fost semnat în 16 aprilie 2014. Lotul 3 este cel mai avansat, dar cel mai probabil va fi deschis circulaţiei odată cu lotul 4, spre sfârşitul anului 2017. Lotul are 16,3 km, de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda (km 53+700 – km 70+000), unde s eface joncţiunea cu Autostrada Transilvania. Aici se află, de altfel, cel mai spectaculos nod rutier din România, acre face legătură între cele două autostrăzi şi DN1.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite