FOTO Românul care a dus gustul special al colacului secuiesc la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Sîrbu locuieşte de 16 ani la New York, unde a reuşit să devină cunoscut datorită unui produs specific Transilvaniei: kurtos kalacs sau colac secuiesc. Originar din Cugir, bărbatul este de profesie şofer şi lucrează de aproape 14 ani pentru o companie americană.

În timpul liber, în week-end, merge la diferite evenimente unde vinde cu mare succes colacul cu nucă transilvănean. Ideea i-a venit în urmă cu mai mulţi ani, când a decis să investească în tot ceea ce este necesar pentru producţia colacilor la faţa locului. 

Totul este păstrat într-o camionetă cu care ”colindă” târgurile şi pieţele unde găseşte clienţi pentru kurtos kalacs. Aşa a apărut Twister Cake, în anul 2010. În timp, Radu s-a specializat şi produce colaci cu migdale, ciocolată, nutella sau nucă de cocos, dar prepară şi o delicatesă specială: conuri kurtos cu îngheţată. Un astfel de colac se vinde cu 6 dolari. 

“La un moment dat am cumpărat kurtos de la cineva, aici în New York şi nu mi-a plăcut deloc gustul. Mi-am amintit atunci cum bunica mea îmi făcea mie şi verişorilor mei kurtosi deasupra unei găleţi în care bunicul punea cărbuni. Erau foarte buni. Aşa am ajuns să pornesc afacerea cu kurtosi”, spune Radu Sîrbu.

Imagine indisponibilă

Succesul micii afaceri se datorează şi soţiei cugireanului, precum şi altor doi angajaţi care îl ajută să facă faţă cererii clienţilor, respectiv un român originar tot din Cugir, fotograf în timpul liber şi un bărbat din Ecuador, bucătar înr-un restaurant cunoscut din New York. Întregul proces prin care Radu prepară kurtosul este urmărit cu mare interes şi curiozitate de clienţii săi. La unele evenimente la care participă nu poate să facă faţă cererii. ”La americani le place kurtos foarte dulce, trebuie să îl fac mult mai dulce decât se face în România. În ţară sunt dublu ca mărime, dar aceştia sunt mult mai dulci”, mai spune românul originar din Cugir. Acesta locuieşte într-un apartament din Queens, în inima New York-ului.

Imagine indisponibilă

De Ziua Naţională a României a preparat kurtosi coloraţi în culorile drapelului naţional, iar o fotografie cu un astfel de colac a devenit virală pe reţelele de socializare. Kurtos Kalacs-ul nostru îmbrăcat în tricolorul românesc s-a născut pe 1 Decembrie din dorinţa noastră de a ne simţi aproape şi prezenţi la sărbătorirea celor 100 de ani de la Marea Unire.

Imagine indisponibilă

”Am sărbătorit împreună cu comunitatea romăneasca de aici din New York şi a fost produsul favorit al evenimentului. Am fost surprinşi şi recunoscători pentru miile de distribuiri ale pozei celebre cu kurtos-ul în tricolor şi vrem să precizăm că l-am creat din dragoste pentru ceea ce facem, dor de ţară şi doar cu intenţii pozitive”, a afirmat Radu Sîrbu. Fotografia cu kurtos kalacs-ul dedicat Centenarului a devenit virală pe reţelele de socializare şi a strâns zeci de mii de share-uri şi aprecieri.

Imagine indisponibilă
Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite