FOTO Barmanul din Alba Iulia, campion al Italiei la preparat cocktailuri cu cafea. I-a cucerit pe italieni cu Vlaady Mary, inspirat de Transilvania şi Vlad Ţepeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
barman bacaintan alba

Campionatul italian de preparat cocktailuri pe bază de cafea are, în 2018, un campion din România. Dan Băcăinţan a câştigat competiţia Coffee in Good Spirits Championship 2018, desfăşurată în luna ianuarie Rimini, cu un cocktail inspirat de Transilvania.

Dan Băcăinţan este din Alba Iulia, şi a plecat în Italia în anul 2005 la părinţii săi care erau munceau acolo. Pasiunea sa pentru cafea a început odată cu liceul din Italia, unde a învăţat tot procesul, de la bobul de cafea, până la ce ajunge în ceaşcă.

În primii ani de liceu, în Italia Dan a făcut o pasiune pentru cocktailuri şi pentru meseria de barman. A studiat mult şi învăţat totul despre alcool. ”Am făcut în Italia liceul hotelier din orasul Desenzano del Garda. La acel liceu profesorul meu de sală/bar era un concurent al campionatului naţional de cafea şi l-am rugat să mă înveţe şi pe mine despre cafea. A acceptat şi în următorii 4 ani, respectiv din 2010 până în 2014, am concurat şi eu în finala naţională. În primul an m-am clasat pe locul 12, în al doilea pe locul 11, în al treilea pe locul 8 şi în cel de-al patrulea an, pe locul 7”, spune tânărul barman din Alba Iulia.

barman bacaintan alba

La ediţia concursului din 2018, Dan Băcăinţan a reuşit să obţină locul 1. Acest lucru însemană că va participa la finala mondială a competiţiei, care se va desfăşura în Brazilia. Concursul se desfăşoară în mai multe ţări, iar câştigătorii merg pentru marea finală în ţara din America de Sud. ”În finală a trebuit să fac 2 cocktailuri irish coffee şi două coctailuri la alegerea mea. Eu am ales Bloody Marry, un cocktail foarte cunoscut, cu vodka, suc de roşii şi ţelină drept decor. L-am modificat şi i-am spus Vlaady Marry, un joc de cuvinte între numele cocktailului şi cel al lui Vlad Ţepeş”, susţine ”barista” Dan Băcăinţan.

barman bacaintan alba

Tânărul de 28 de ani i-a cucerit pe italieni povestindu-le despre Transilvania şi despre România.”Le-am spus aşa: ţara mea este România şi că amintirea mea cea mai frumoasă este legată de verile călduroase ale Transilvaniei. În acel moment i-am rugat pe juraţi să îşi imagineze că se află în Transilvania pe timp de vară, şi am aprins un ventilator cu aer cald. Pe muzica lui Gheorghe Zamfir, le-am zis să îşi imagineze ca se află în minunatele păduri ale Transilvaniei şi că pe o stâncă pot vedea castelul lui Vlad Ţepeş, cunoscut de ei drept Dracula. Ce ar fi mai potrivit de băut decat un drink sângeros? Aşa s-a născut ideea mea despre cafeaua Vlaady Marry”, afirmă Dan.

barman bacaintan alba

În Italia, acesta colaborează cu o firmă producătoare de espresoare, în sensul că testează toate maşinile noi ale acestora. De asemenea, tânărul este trainer şi consultant la Londra pentru nişte firme care se ocupă de afaceri cu cafea. În România vine de două sau trei ori pe an, se întâlneşte cu prietenii şi, atunci când are timp, le prepară şi câte un cocktail.

barman bacaintan alba
Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite