FOTO ”Aventurierii 4x4” au dus ajutoare la peste 500 de persoane din comuna Ponor, în Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri ai clubului de Off-Road ”Romania Adventures” au desfăşurat o acţiunea umanitară cu totul deosebită în cătune ale comunei Ponor din Apuseni. Oameni cu 35 de maşini off-road au pornit la drum în 19 decembrie pentru a duce cadouri la 500 de persoane adulte şi 38 de copii.

”În 2014 Moş Crăciun vine la bătrânii şi copiii izolaţi din Munţii Apuseni pe 4 roţi, cu tracţiune integrală. Umanitara organizată de Off-Road Romania Adventures se desfăşoară în judeţul Alba, cu participarea a peste 30 maşini de teren. Se transportă ajutoare pentru 500 persoane adulte şi 38 copii ce locuiesc în cătunele din jurul comunei Ponor. Donaţiile sunt strânse de membrii clubului din fonduri proprii, sponsorizări”, afirmă reprezentanţii clubului în prezentarea acţiunii umanitare din decembrie 2014.

Comuna Ponor este una dintre cele mai izolate şi, implict, mai sărace din Alba. Este situată pe culmile Munţilor Apuseni, la altitudini ce se apropie de 1000 de metri. Cei aproximativ 500 de locuitori trăiesc în condiţii dificile, mai ales în parioada de iarnă. Multe familii nu au nici măcar energie electrică, un serviciu banal în prezent. Nu au medic de familie în comună, asistenţa medicală fiind asigurată o dată pe săptămână de un doctor venit din altă parte. Din aceste motive populaţia este îmbătrânită, tineri alegând să plece spre locuri mai primitoare.

”Este o zi de luni şi toată lumea pleacă spre serviciu. Undeva, în spatele uşilor închise, în birouri şi pe holuri, se fac planuri pentru sărbători. Vacanţe, familii, călătorii, cadouri. Poate că acest lucru va sună foarte cunoscut. Suntem aproape siguri că este un ritual obişnuit pentru oamenii din oraşe sau din apropierea lor. Dar nu pentru toată lumea…

În munţi, prin locuri pe unde nu trece vreun cablu de curent electric şi nici pe jos nu este asfalt, oamenii-şi pregătesc gospodăriile de iarnă. Animalele intră în grajduri, se verifică dacă există suficient fân şi boabe până la primăvară, şi se pun pe hârtie, adesea la lumina unei lămpi cu gaz, de ce bani este nevoie că să treacă iarnă cu bine. Sunt mulţi oameni pe care societatea i-a uitat, dar nu complet. Ei, şi cei că ei, sunt motivul pentru care, în al 15-lea an consecutiv, clubul Off Road Adventure România porneşte încă o acţiune umanitară. 30 de umanitare pentru Paşte şi Crăciun am dus la bun sfârşit şi mii de zâmbete am reuşit să zugrăvim pe fetele sătenilor parcă uitaţi de timp în munţi sau în Delta Dunării.

Anul acesta, pentru ediţia aniversară a celui mai mare proiect derulat de clubul nostru, pornim către vest, cu destinaţia Ponor, judeţul Alba. În perioada 19-21 Decembrie, în apropierea Ajunului vom formă deja cunoscutul nostru convoi, vom încarcă maşinile cu alimente, cadouri şi rechizite, şi vom încerca, la fel că în fiecare an, să dăm o mâna de ajutor şi să aducem căldură sărbătorilor într-o zonă pitorească a României.”

FOTO Campanie umanitară în Apuseni: 11 porci cumpăraţi din donaţii, împărţiţi la peste 100 de familii din Abrud

Alba Iulia şi-a dublat numărul de turişti în ultimii cinci ani după investiţii de 150 milioane de euro din fonduri europene

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite