Electrocutat la rețeaua de înaltă tensiune, cere daune de 2 milioane de euro. Faptele penale se prescriu în 2024

0
Publicat:

Un bărbat care a suferit un accident prin electrocutare în timp ce lucra la construcția unui bloc din Alba Iulia cere daune de 2 milioane de euro. Acesta a cerut grăbirea anchetei pentru că faptele vizate în dosarul penal se prescriu în 2024.

Blocul, liniile de înaltă tensiune și victima accidentului FOTO Adevărul
Blocul, liniile de înaltă tensiune și victima accidentului FOTO Adevărul

Accidentul a avut loc în 6 septembrie 2019. Tânărul muncitor (Marian Alexandru B.), în vârstă de 21 de ani la momentul respectiv, a suferit arsuri de gradul II și II pe 50-60% din suprafața corpului.

Viața sa a fost salvată ca urmare a unui tratament în Belgia suportat de Stratul Român. Accidentul s-a produs ca urmare a apariției unui arc electric tangențial cu rețeaua de înaltă tensiune de 110 KV, care se afla foarte aproape de blocul în construcție.

Prin avizul de la Electrica Distribuție ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune, în condițiile în care distanța trebuia să fie de minimum 18 metri. Muncitorul se afla la etajul al treilea, în momentul în care s-a produs un arc electric cu reţeaua de înaltă tensiune și a fost electrocutat. Blocul este, în prezent, finalizat, constructorul suportând financiar îngroparea liniei electrice în zona respectivă.

În dosarul penal aflat în cercetare de patru ani sunt 10 suspecți, dintre care două persoane juridice. Sunt cercetați trei angajați ai Electrica Distribuție, administratorul firmei la care lucra muncitorul, administratorul firmei care era proprietarul blocului, arhitectul care a întocmit documentația, un angajat al Primăriei Alba Iulia și un inginer constructor care a avizat documentația. Cercetările vizează fapte de fals intelectual și vătămare corporală.

Blocul a fost construit foarte aproape de linia electrică de înaltă tensiune FOTO Adevărul
Blocul a fost construit foarte aproape de linia electrică de înaltă tensiune FOTO Adevărul

Victima accidentului a solicitat Judecătoriei Alba Iulia să se stabilească un termen de maximum 3 luni în care procurorul să finalizeze procedura de urmărire penală.

Deşi urmărirea penală a fost începută încă din anul 2019 această fază a procesului penal nu a fost finalizată până în prezent procedura de urmărire penală durează de mai mult de 1 an de zile, respectiv mai mult de 4 ani, iar faptele de natură penală reclamate şi constatate de procurori se vor prescrie în anul 2024. În cauza penală au fost administrate numeroase probe din care reiese cu certitudine săvârşirea infracţiunilor precizate, dar şi leziunile traumatice şi prejudiciile cauzate prin săvârşirea infracţiunilor”, a susținut victima accidentului în acțiunea depusă la instanță.

Cauză complexă, cerere refuzată

Judecătoria Alba Iulia a respins, în 10 noiembrie 2023, solicitarea acestuia pe motiv că dosarul este foarte complex.

„În urma analizei conţinutului dosarului de urmărire penală se poate concluziona faptul că durata urmăririi penale nu a fost una care să depăşească un termen rezonabil, atât prin luarea în considerare a numărului mare de persoane a căror audiere a fost necesară, în mod etapizat, a faptului că au fost utilizate, în mod repetat, metode speciale de cercetare, a faptului că au fost efectuate două expertize, care la rândul lor, au presupus oferirea experţilor a unui timp rezonabil pentru buna efectuare a actelor, dar şi pentru oferirea unui termen pentru depunerea de obiecțiuni de către părţile existente în dosar la acel moment”, se menționează în hotărârea instanței.

Prin ordonanţa de extindere din data de 24 octombrie 2023 patru persoane au dobândit calitatea de suspecţi în dosar, ceea ce face ca activitățile de cercetare să dureze mai mult timp.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi are în vedere faptul că această cauză este una complexă, fiind necesar ca soluţia care urmează a fi dispusă în cauză cu privire la fiecare dintre persoanele care sunt supuse cercetării la acest moment să fie temeinic motivată şi susţinută de probe”, a concluzionat magistratul.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite