Dosarul furturilor din fosta uzină de prelucrare a aurului de la Roşia Montană: 15 persoane trimise în judecată după 5 ani de cercetări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furturile inculpaţilor au avut loc în incinta fostei uzine de prelucrare primară de la Gura Roşiei
Furturile inculpaţilor au avut loc în incinta fostei uzine de prelucrare primară de la Gura Roşiei

Un număr de 15 persoane, locuitori de etnie romă ai cartierului Dăroaia din satul Gura Roşiei, comuna Roşia Montană, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni pentru distrugere şi furt.

Parte vătămată în dosar este filiala Roşiamin Roşia Montană a companiei Minvest Deva, exploatare minieră închisă în prezent care are în administrare obiectivul de la Gura Roşiei, unde a funcţionat în trecut uzina de prelucrare primară a zăcământului exploatat. Trimiterea în judecată a cauzei are loc după mai bine de 5 ani de la demararea cercetărilor. Practic, persoanele trimise în judecată au furat aproape tot ce era de furat din incinta uzinei, aflată în imediata apropiere a cartierului unde locuiesc. Rechizitoriul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpeni în 15 octombrie 2019.

În aprilie 2014, poliţişti de ordine publică, investigaţii criminale, investigarea fraudelor şi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba împreună cu poliţişti din Abrud şi Cîmpeni şi poliţişti ai secţiilor de poliţie rurală Abrud şi Câmpeni, au organizat o acţiune în cartierul Dăroia din comuna Roşia Montană, ce a avut drept scop depistarea persoanelor despre care exista suspiciunea că sunt implicate în comiterea de infracţiuni precum şi identificarea bunurilor provenite din astfel de fapte. La acţiune au participat 53 de poliţişti, 3 reprezentanţi ai societăţii furnizoare de energie electrică şi doi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba. În baza unor mandate, poliţiştii au efectuat 19 percheziţii la domiciliile unor persoane.

Poliţiştii au identificat la percheziţii 17 persoane despre care exista suspiciunea că au comis furturi, la domiciliile mai multora fiind identificate materiale de construcţii provenite din comiterea de infracţiuni. Astfel, s-a stabilit că în perioada martie - iunie 2014, cele 17 persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 61 de ani la momentul prechziţiilor, au pătruns fără drept în incinta fostei uzine de preparare „Gura Roşiei” şi au distrus pereţii şi acoperişurile unor clădirii. Materialele de construcţii rezultate, fie le-au transportat la domicilii fie le-au vândut diferitor persoane. Cu ocazia percheziţiilor, au fost identificate materiale, (în general cărămidă), provenite din furturi, în valoare de peste 11.000 lei. 

În final au fost trimise în judecată 15 dintre cele 17 persoane cercetate iniţial. Fosta uzină de preparare din satul Gura Roşiei este amplasată la circa 7 kilometri de centrul comunei Roşia Montană, în imediata apropiere a ”cartierului” de romi Dăroaia, unde trăiesc câteva sute de persoane. După închiderea minei de stat în 2006, platforma industrială a fost ”atacată” sistematic de persoanele fără ocupaţie şi fără loc de muncă. Furturile s-au înmulţit începând cu anul 2013, când zona a rămas fără pază. Oficial, uzina era în ”conservare”, dar, treptat, au început să dispară gardul împrejmuitor, părţi din clădiri şi apoi deşeurile industriale rămase de pe urma procesului de prelucrare a concentratului extras din galerii sau din carierele aflate în zona superioară a comunei.

Într-un alt dosar, demarat în 2015, zeci de persoane din Roşia Montană şi Abrud sunt vizate de fapte similare plus exploatarea fără drept a aurului din resturile industriale rămase în incinta fostei uzine de la Gura Roşiei, dar şi din galerii miniere închise. 

Citiţi şi:

Comuna Ciugud caută noi investitori în zona de dezvoltare economică. Ultima investiţie: o fabrică de 4 milioane de euro pentru prelucrarea miezului de nucă

Licitaţie uriaşă pentru delegarea serviciului de transport călători la Alba Iulia şi în opt comune. La cât se ridică valoarea estimată

FOTO Profesorul care învaţă, de 27 de ani, copiii să meargă cu kartul: „Toţi au luat permisul de conducere din prima“

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite