Decizie definitivă la ÎCCJ într-un dosar cu 9 traficanţi de droguri din Alba Iulia: pedeapsă redusă pentru unul dintre inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Romoşan a primit o reducere de pedeapsă la ÎCCJ
Mihai Romoşan a primit o reducere de pedeapsă la ÎCCJ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă într-un dosar de trafic şi consum de droguri în care au fost judecaţi nouă tineri din Alba Iulia. Doi dintre aceştia, Mihai Raul Nichimiş şi Mihai Romoşan, au formulat recurs la ÎCCJ.

Instanţa supremă a admis în 5 martie 2014 recursul ambilor inculpaţi, dar a redus pedeapsa doar în cazul unuia dintre ei. Astfel, Mihai Raul Nichimiş a fost achitat cu privire la infracţiunea de iniţiere sau constituire, ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni. Bărbatul a rămas însă cu 2 ani închisoare pentru trafic de droguri, respectiv 6 luni închisoare pentru consum de droguri. În final, inculpatul a rămas cu pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare, care a fost suspendată din punct de vedere a executării pe o perioadă de 4 ani. Mihai Romoşan a primit, în final, tot 2 ani de închisoare pentru aceleaşi infracţiuni, pedepasă care a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 7 ani. Iniţial, Romoşan a primit 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de 8 ani.

Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele stabilite de instanţele anterioare: Marius Aldea, Gabriel Cotuţiu, Adriana Aldea, Ana Giurgiu, Grigore Aldea au primit fiecare câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 8 ani. Paul Burcin şi Cornel Ghenescu au fost condamnaţi la câte 2 ani cu suspendare condiţionată pe un termen de încercare de 4 ani. Al zecelea membru al grupării este judecat separat. Robert Tică nu a fost în perioada de cercetare şi judecată pe fond, motiv pentru care dosarul a fost disjuns. A fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, dar decizia nu este încă definitivă. Dosarul este la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care va stabili pedeapsa finală.

Droguri aduse din Spania prin firme de curierat

Gruparea a fost destructurată la sfârşitul lunii septembrie 2012. Poliţiştii de la BCCO Alba Iulia au efectuat atunci opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Alba, la locuinţele membrilor grupării infracţionale, cu preocupări pe linia traficului de droguri de risc. La percheziţii s-au descoperite şi ridicat aproximativ 600 grame de haşiş şi două arme de vânătoare, cu muniţia aferentă. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – septembrie 2012, membrii grupării au procurat din Spania şi au introdus în ţară, prin intermediul unor firme de curierat, cantităţi însemnate de droguri de risc (haşiş). Drogurile de risc erau destinate comercializării către consumatori, la preţul de 60 de lei/gram, pe raza judeţului Alba. 

Doi dintre tinerii inculpaţi în dosar au mai fost cercetaţi pentru infracţiuni similare. Mihai Romoşan (42 ani) a fost surprins în 2002, în flagrant, cu 91,49 grame cannabis în oraşul Sebeş. Ulterior s-au descoperit şase persoane care au consumat cannabis procurat de la Romoşan. Bărbatul a fost arestat preventiv la vremea respectivă. Celălalt tânăr cu trecut de consumator de droguri este Mihai Nichimiş (24 ani). Aceste este unul dintre cei cinci tineri din Alba Iulia care au fost surprinşi în august 2007 cu patru grame de cannabis în zona hotelului Ambasador din Mamaia

Minuta deciziei de la ÎCCJ:

Admite recursul formulat de către inculpatul Nimichiş Raul Mihai împotriva deciziei penale nr. 118/A din 7 iunie 2013 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia penală cauze cu minori şi extinde efectele recursului şi cu privire la inculpatul Romoşan Mihai. Casează, în parte, decizia penală recurată şi, în parte, sentinţa penală nr. 370 din 17 decembrie 2012 pronunţată de Tribunalul Alba, numai sub aspectul aplicării dispoziţiilor art. 4 Cod penal şi, rejudecând: 

1. Cu privire la inculpatul Nimichis Raul Mihai. Descontopeste pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a ÎI-a şi lit.b Cod penal în pedepsele componente. În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală rap. la art.16 alin.1 lit.b Cod procedura penală achită pe inculpatul Nimichiş Raul Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire, ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapta prev. de art. 8 din Legea 39/2003.

În baza art.33 lit. a, art.34 lit. b Cod penal şi art. 35 Cod penal (anterior) contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000 (modificată) cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal şi art. 3201 Cod procedura penală, cu pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 3201 Cod procedură penală şi dispune că inculpatul Nimichiş Raul Mihai să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal. În baza art.71 Cod penal (anterior) interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit.b Cod penal. Menţine dispoziţiile privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi accesorii, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. 

2. În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Romoşan Mihai. Descontopeste pedeapsa rezultanta de 3 ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit.a teza a ÎI-a şi lit.b din Codul penal, în pedepsele componente. În baza art.396 alin.5 Cod procedura penală rap. la art.16 alin.1 lit.b Cod procedura penală achită pe inculpatul Romoşan Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire, ori aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni, fapta prev. de art. 8 din Legea 39/2003.

În baza art.33 lit. a, art.34 lit. b Cod penal şi art. 35 Cod penal (anterior) contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri prev. de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000 (modificată) cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal şi art. 3201 Cod procedură penală, cu pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 4 al. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplic. art. 3201 Cod procedură penală şi dispune ca inculpatul Romoşan Mihai să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal. Menţine dispoziţiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale şi stabileşte un termen de încercare de 7 ani conform art. 862 Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârilor atacate. 

Ia act de retragerea recursului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Alba Iulia privind pe inculpatul Romoşan Mihai. Definitivă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite