Cum se poate ajunge la închisoare pentru conducerea fără permis a unui moped neînmatriculat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a primit o condamnare în regim de detenţie. Foto Arhivă
Bărbatul a primit o condamnare în regim de detenţie. Foto Arhivă

Un bărbat în vârstă de 40 de ani din Aiud ar putea ajunge la închisoare după ce a condus un moped neînmatriculat în circulaţie, fără să aibă permis de conducere.

A. Marius are o condamnare mai veche pe care a executat-o parţial, fiind liberat condiţionat în 2015. Acest lucru l-a determinat pe magistratul de la Judecătoria Aiud să pronunţe o pedeapsă cu executare. Bărbatul este acuzat că a condus în 28 noiembrie 2019, pe raza municipiului Aiud, un moped neînmatriculat sau înregistrat, fără a poseda permis de conducere.

A fost trimis în judecată pentru săvârşirea celor două infracţiuni. Chiar dacă a recunoscut faptele, decizia instanţei a fost una dură. În 23 martie 2021, A. Marius a primit pedeapsa rezultantă de 1 an şi 4 luni de închisoare în regim de detenţie.

”Instanţa reţine gradul mediu de pericol social concret al faptelor, având în vedere că inculpatul, fără a avea cunoştinţele necesare cu privire la regulile de circulaţie, respectiv fără a avea garanţia legală a posibilităţii de utilizare a unui vehicul, a condus mopedul pe drum public, pe o distanţă relativ mare. (…) Pe de altă parte, se va reţine şi împrejurarea că inculpatul a manifestat o atitudine sinceră, regretând şi recunoscând săvârşirea faptelor şi împrejurările în care aceasta s-a produs, precum şi conduita procesuală a inculpatului concretizată în prezentarea în faţa organelor de urmărire penală şi a instanţei de judecată, contribuind astfel în mod nemijlocit la soluţionarea justă şi cu celeritate a cauzei şi la aflarea adevărului”, a pecizat magistratul în hotărârea pronunţată.

Instanţa a constatat că faptele inculpatului au fost comise în stare de recidivă postexecutorie raportat la pedeapsa de 4 ani închisoare la care a fost condamnat prin sentinţa penală a Judecătoriei Alba Iulia şi pe care inculpatul a executat-o parţial, fiind liberat condiţionat din detenţie la data de 3 noiembrie 2015, cu un rest rămas neexecutat de 273 de zile închisoare. Prin urmare, limitele pedepselor au fost majorate cu jumătate, fiind reduse, de asemenea, cu o treime după ce a recunoscut infracţiunile.

”În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei rezultante, instanţa constată că, raportat la starea de recidivă postexecutorie în care au fost comise infracţiunile, singura modalitate de executare a pedepsei rezultante este detenţia efectivă, nefiind întrunite condiţiile pentru niciuna din modalităţile neprivative de libertate prevăzute de codul penal”, se mai susţine în hotărâre. Bărbatul a contestat decizia la Curtea de Apel unde speră să obţină o pedeapsă cu suspendare.

Vă mai recomandăm să citiţi:

 

Un mare muncipiu este ţinut în scenariul roşu, deşi incidenţa a scăzut sub trei cazuri de 10 zile. Răspunsul Prefecturii

 

Transalpina de Apuseni, drumul turistic spectaculos ce readuce speranţa pentru oamenii munţilor FOTO

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite