Cum a rămas un fermier fără şase bovine cumpărate la târg. Paguba este de zeci de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bovine

Un crescător de animale din zona Blaj a rămas fără şase bovine cumpărate dintr-un târg, după ce persoana cu care s-a înţeles să I le transporte acasă a dus animalele la domiciliul propriu.

Dosarul penal rezultat în urma plângerii depuse de către victima păgubită a fost soluţionat pe 7 iulie 2022, de prima instanţă. 

Bărbatul care a transportat animalele (R. N.) a fost condamnat de Judecătoria Blaj la pedapsa amenzii penale în valoare de 1.500 de lei pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere şi a fost obligat să îi achite păgubitului suma de 13.500 lei reprezentând daune materiale, respectiv contavaloarea celor şase bovine. Suma ar urma să fie  actualizată cu indicele de inflaţie, la care se va adăuga dobânda legală aferentă, până la data achitării debitului principal.

Potrivit rechizitoriului, persoana vătămată a achiziţionat cele şase bovine din târgul de animale din localitatea Vinţu de Jos.

”Inculpatul se afla, de asemenea, în târgul de animale şi, în urma discuţiilor purtate cu persoana vătămată, a acceptat să-i transporte şase  bovine cu autoutilitara lui, contra cost, până la domiciliul persoanei vătămate, urmând să se înţeleagă cu privire la contravaloarea transportului. Contrar înţelegerii avute cu persoana vătămată, inculpatul a transportat cele şase bovine la domiciliul său, iar când martorul (…) s-a prezentat la locuinţa sa pentru a lua bovinele, a refuzat să i le dea pe motiv că persoana vătămată are la el o datorie mai veche, pe care nu i-a achitat-o”, se afirmă în documentul citat.

Pe lângă declaraţia păgubitului, instanţa a audiat doi martori care au ajutat la încărcarea animalelor în maşină şi care au confirmat susţinerile acestuia. Autorul infracţiunii a refuzat să justifice în faţa instanţei decizia de a transporta animalele la domiciliul propriu şi refuzul de a le returna. Prin urmare, Judecătoria Blaj a decis să îi aplice amenda penală precizată anterior şi să îl oblige să achite contravaloarea celor şase bovine. 

”Elementul material al laturii obiective constă în refuzul de a restitui părţii civile/ persoanei vătămate, cele şase bovine pe care aceasta i le-a încredinţat inculpatului pentru a i le transporta la domiciliu, iar rezultatul socialmente periculos este reprezentat de crearea unei situaţii contrare celei ce ar fi trebuit să existe dacă nu ar fi fost încălcată abuziv încrederea acordată inculpatului (respectiv, în loc ca bovinele să ajungă la domciliul persoanei vătămate, au fost duse acasă la inculpat, persoana vătămată nemaiputând să-şi exercite drepturile asupra bunului care îi aparţine, respectiv asupra animalelor), provocându-i-se persoanei vătămate un prejudiciu”, se precizează în hotărârea instanţei, ce poate fi contestată la Curtea de Apel.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Tăurile din Roşia Montană şi rolul lor în exploatarea aurului. Cum au apărut micile lacuri artificiale FOTO

Un gheţar celebru în România se topeşte în ritm accelerat. Cercetător: „Într-un an s-a pierdut gheaţă cât în 10 ani“ VIDEO

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite