Cel mai vechi obiect produs de om pe teritoriul judeţului Alba, expus la Muzeul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artefactul cu o vechime de peste 40.000 de ani este considerat de arheologi  cel mai vechi obiect produs de om, descoperit  până acum pe teritoriul judeţului Alba.

Vârful de lance, de acum peste 40.000 de ani, a fost descoperit de arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii în anul 2009, la Pianu de Jos, în judeţul Alba. În urma cercetărilor a fost datat în paleoliticul mijlociu.

 Era perioada în care omul presistoric se folosea de unelte din piatră cioplită, de la toporaşe la vârfuri de săgeţi. Cu ajutorul acestora a trecut de la stadiul de culegător de fructe sălbatice, ierburi şi rădăcini la cel de vânător. Timp de milioane de ani, omul preistoric şi-a dus existenţa în cadrul unor grupuri mici, în care primau asigurarea hranei şi apărarea împotriva pericolelor. Ulterior, după perfecţionarea uneltelor, s-a făcut saltul într-un plan superior, determinat de interese.

Vârful de lance va fi „Exponatul lunii“ ianuarie la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Vernisajul va avea loc miercuri, 16 ianuarie,  ora 11.00.(Articol scris de NICU NEAG)

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite