Bătrân de 75 de ani din Apuseni condamnat la închisoare şi la plata unor daune de 150.000 de euro pentru omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat în vârstă de 75 de ani din comuna Albac, Munţii Apuseni, a fost condamnat de Tribunalul Alba la pedeapsa de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor. Ioan Todea şi-a înjunghiat un nepot în vârstă de 51 de ani, care a decedat ulterior la un spital din Târgu Mureş.

Decizia Tribunalului Alba a fost pronunţată în 4 mai 2015, după mai puţin de cinci luni de judecată. Pe lângă pedeapsa de 6 ani şi 8 luni după gratii, bătrânul mai trebuie să plătească suma de 150.000 de euro sau echivalentul în lei către rudele victimei. De asemenea, inculpatul mai trebuie să achite aproape 20.000 de lei cheltuieli de spitalizare şi 2.700 de lei cheltuieli de judiciare către stat. Instanţa a mai dispus şi confiscarea briceagului cu care s-a săvârşit infracţiunea. Victima inculpatului a fost un nepot al acestuia în vârstă de 51 de ani.

Agresiunea a avut loc în 25 octombrie 2014. Poliţia a fost alertată chiar de către victimă. ”Din primele cercetări efectuate de poliţiştii deplasaţi la faţa locului a rezultat că sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18.30, în timp ce se afla pe un fânaţ din localitatea Bărăşti, B.M., de 51 de ani, a avut o discuţie în contradictoriu referitoare la teren, cu unchiul său, Todea Ioan, de 75 de ani, din aceeaşi localitate, împrejurare în care vârstnicul l-a lovit cu un briceag în zona abdomenului şi al braţului drept. B.M. a fost transportat la spitalul din Câmpeni, de unde a fost transferat la un spital din Târgu Mureş întrucât starea sa de sănătate s-a agravat.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu poliţiştii din Câmpeni, precum şi a diagnosticului stabilit de medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, dosarul penal a fost declinat în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba cu propunerea de continuare a cercetărilor cu privire la infracţiunea de omor în forma tentativei”, se afirmă într-un comunicat de presă al IPJ Alba de la momentul primelor cercetări în dosar. Iopan Todea a fost reţinut şi arestat preventiv, situaţie în care se află şi în prezent.

Potrivit Codului penal pedeapsa minimă pentru omor este de 10 ani, dar bătrânul a beneficiat de circumstanţe atenuante din cauza vârstei şi a faptului că infracţiunea a fost săvârşită  ”sub stăpânirea unei puternice tulburări sau emoţii, determinată de o provocare din partea persoanei vătămate, produsă prin violenţă, printr-o atingere gravă a demnităţii persoanei sau printr-o altă acţiune ilicită gravă”. Tot datorită vârstei, Ioan Todea poate fi eliberat condiţionat după executarea a jumătate din pedeapsă. Decizia Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

”Taliban” din Cugir, condamnat pentru tentativă de omor, prins de poliţiştii din Alba

Sentinţă cu condamnări la închisoare după şapte ani de la un scandal între două găşti de interlopi din Alba Iulia

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite