BAC 2014. Proba de evaluare a competenţelor digitale. Peste 2.500 de elevi din Alba participă la testare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii susţin proba de competenţe digitale la Bacalaureat
Elevii susţin proba de competenţe digitale la Bacalaureat

Candidaţii înscrişi la examenul de Bacalaureat 2014 continuă, de luni, 16 iunie 2014, testările cu susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale – proba D. În Alba sunt aşteptaţi să se prezinte la testare, în total, 2.522 de tineri din seriile curente şi anterioare. Proba se susţine în faţa calculatorului şi elevii trebuie să demonstreze că, după patru ani de liceu, pot utiliza computerul, atât aplicaţiile Office, cât şi internetul.

Testarea se susţine de către fiecare candidat la calculator, astfel că la nivelul unităţilor şcolare au fost făcute programări. Potrivit inspectorului şcolar Dan Cherecheş, în prima zi de testare, luni, 16 iunie, sunt aşteptaţi să se prezinte la examen 1.044 de candidaţi din Alba. Programarea pe următoarele zile în judeţul Alba este de 863 de candidaţi pentru marţi, 17 iunie, 460 de candidaţi miercuri, 18 iunie şi 155 joi, 19 iunie.

Candidaţii vor primi întrebări şi vor trebui să rezolve cereri simple din care să reiasă că pot utiliza aplicaţiile Office şi internetul. Subiectele vor fi identice pentru toate filierele, profilurile şi specializările. Timpul efectiv pentru rezolvarea cerinţelor este de maximum o oră şi jumătate. Examenul este structurat în două părţi. Pentru prima etapă, trebuie să caute pe internet informaţii, să descarce date şi să le salveze, de exemplu. Apoi, fără a fi permisă utilizarea internetului, trebuie să răspundă la întrebări despre sistemul de operare, componentele calculatorului, fişiere, documente etc. Potrivit modelelor de subiecte de anul trecut, nu se acordă punctaj din oficiu.

La Proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, dintre cei 2.492 de candidaţi înscrişi, au absentat 39 (1,56%). Ca nivel de competenţă, 212 de elevi (8,64%) au obţinut „mediu”, 484 de elevi (19,73%) sunt de nivel avansat şi 1.757 (71,63%) „experimentaţi”.

În funcţie de rezultatele elevilor, cele mai multe competenţe „avansat” şi „experimentat” se regăsesc la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan”, Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş, Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud şi Colegiul Naţional “Avram Iancu” Cîmpeni. Doar “avansaţi” şi “experimentaţi” sunt elevii care au terminat cursurile la Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Naţional “Titu Maiorescu” Aiud , Liceul de Muzică, Colegiul Naţional “Avram Iancu” Cîmpeni, Colegiul Naţional “I.M. Clain” Blaj, Colegiul Naţional “David Prodan” Cugir, Liceul Teoretic Teiuş şi Colegiul “Sfântul Iosif”.

În ceea ce priveşte rezultatele la proba de comunicare orală la limba maternă (maghiară), dintre cei 65 de candidaţi, 55 sunt “experimentaţi”, 9 “avansaţi” şi unul “mediu”. În judeţul Alba s-au înscris la această sesiune de Bacalaureat 2.919 de candidaţi, 446 dintre aceştia fiind tineri care nu au reuşit să promoveze probele anii trecuţi, iar 2.473 care au terminat cursurile în promoţia 2014. Din numărul total de elevi din anii terminali de liceu, 26,7% nu participă anul acesta la BAC, din diferite motive.

Potrivit calendarului examenului, testările continuă în perioada 23 – 27 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C (2.200 de elevi din Alba înscrişi la limba engleză oral, 2.251 la limba franceză oral şi 22 la germană). Din 30 iunie, încep probele scrise. La Limba şi literatura română, proba scrisă, vor susţine examen 2.650 de candidaţi, la limba de predare maghiară 66 de tineri, la Matematică 2.010, la Istorie 694 – ca probe obligatorii ale profilului, iar pentru proba la alegere: la Biologie 1.106, Geografie 1.003, la Informatică 175, în timp ce pentru Chimie s-au înscris 120 de candidaţi, Fizică – 118, Logică 103, Sociologie 58, Psihologie 26, Filosofie 11, Economie 2.

BAC 2014. Peste 2.900 de absolvenţi din Alba încep examenul maturităţii

Festivalul Cetăţilor Dacice: bătălii între daci şi romani, ritualuri, întreceri dacice şi concerte rock

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite