Amenajarea unor băi sărate într-un sat cu 17 locuitori, veritabil eșec. Contract de 3 milioane de euro, fără ofertanți

0
Publicat:

Amenajarea Băilor Sărate de la Ocnişoara, județul Alba, este un veritabil eșec. Nici la cea de-a patra procedură pentru atribuirea contractului de aproape 15 milioane de lei nu s-a înscris nicio firmă.

Piscina amenajată de localnici pe masivul de sare de la Ocnișoara FOTO Adevărul
Piscina amenajată de localnici pe masivul de sare de la Ocnișoara FOTO Adevărul

Deşi faţă de primele două încercări valoarea estimată a contractului a crescut cu câteva milioane de lei, nici la cea de-a patra procedură pentru atribuirea contractului privind obiectivul de investiții „Amenajare Băile sărate Ocnișoara” nu s-a prezentat nimeni.

Aceasta a fost anulată automat deoarece până la data limită de depunere a ofertelor, 13 noiembrie, nu au existat ofertanţi.

La primele două încercări, în primăvară, nu a existat nici o ofertă, iar după ce costurile lucrărilor necesare a fi executate pentru realizarea Băilor Sărate de la Ocnişoara au fost reevaluate, la cea de-a treia procedură a fost depusă o ofertă de către o firmă din Alba Iulia. Aceasta a fost declarată însă „inacceptabilă şi/sau neconformă”.

La primele două proceduri, valoarea a fost de 11,4 milioane de lei, iar la celelalte două de peste 14,7 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro), finanţarea fiind asigurată de la bugetul local al Județului Alba. Satul mai are în prezent doar 17 locuitori. Drumul de acces a fost, recent, modernizat.

CJ Alba vrea să amenajeze în Ocnişoara spații destinate activităților de agrement, relaxare – „spații menite să provoace emoții și experiențe, cum ar fi: amuzament/distracție pentru copii, amuzament/distracție/recreere/terapie pentru tineri și adulți, zonă de alimentație și comerț, zonă wellness”.

Proiectul băilor sărate de la Ocnișoara FOTO CJ Alba
Proiectul băilor sărate de la Ocnișoara FOTO CJ Alba

Zona de agrement ar urma să dețină nouă lacuri de apă și nămol, un restaurant, locuri de joacă și spații verzi. Maximul de oameni care ar putea intra în baza de agrement este de 600 de persoane, iar proiect sunt incluse în jur de 150 de locuri de parcare. 

Centrul va avea în total patru bazine cu apă dulce (două dintre ele pentru copii), unul cu apă sărată, trei lacuri cu apă sărată amenajate, un restaurant cu terasă neacoperită și pool bar, clădire recepție, cinci filigorii, o seră, piața de sare, zonă de recreere, loc de joacă pentru copii, teren de volei și mini-plajă. În jurul amplasamentului: pistă pentru alergat, terapii în aer liber.

Terenul de amplasament reprezintă în proporție considerabilă un câmp de sare. Ar urma să fie amenajată şi o piațetă, unde să fie pusă în valoare fântâna existentă (murătoarea), care se dorește a fi păstrată în memoria cetățenilor care folosesc apa sărată și, totodată, oferă posibilitatea de a crea un spațiu expozițional din cristale de sare sculptate sau alte elemente complementare acestei teme.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite