VIDEO „Revoluţionarul 001“ îşi turna colegii de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a decis că revoluţionarul Costin Ţugui a încălcat dreptul la viaţă privată al mai multor colegi, ca urmare a turnătoriilor făcute la Securitate. Spune că e „Revoluţionarul 001“. La 22 decembrie 1989 anunţa sosirea a 2.000 de terorişti la TVR. Acum, Costin Ţugui este acuzat de CNSAS că a colaborat cu Securitatea.

CNSAS îl acuză pe Costin Ţugui (66 de ani) că a semnat 22 de note informative, în perioada 21 septembrie - 5 octombrie 1979, sub numele de cod „Denis". El spune însă că n-a semnat doar 22 de note informative, ci 79, dar are şi o explicaţie: „Am fost obligat de securişti să copiez notele lor şi să le semnez!"

Notele conţineau caracterizări ale colegilor de serviciu. Potrivit rapoartelor securiştilor, viitorul revoluţionar a semnat un angajament de colaborare şi a primit pseudonimul „Denis".

CITIŢI ŞI:

Cealaltă Revoluţie: sex, sucuri şi televizoare color

Ţugui a fost racolat pentru supravegherea informativă în cadrul Centralei Cimentului Bucureşti, în perioada 1979-1980. Într-un raport de serviciu, căpitanul Nicolae Giuvelea arăta că atunci când l-a contactat pe Ţugui, pentru a cunoaşte „dacă are calităţi de informare şi dacă este pretabil pentru a fi cooptabil în reţeaua informativă", acesta i-a confirmat „că a mai sprijinit organele de Securitate în perioada în care a executat stagiul militar şi în perioada cât a lucrat la Călăraşi". „În plus, mi-a dat mai multe note informative care se referă la persoane şi aspecte negative din Centrala Cimentului", mai arăta securistul.

„Denis" literaturiza informaţiile

„Are calităţi informative şi este sincer doritor de a ne sprijini. Pe viitor este oportun a se insista asupra modului de redactare a materialului informativ, având tendinţa de a literaturiza informaţiile", raporta, câteva luni mai târziu, căpitanul Giuvelea.

„Denis" şi-a turnat colegii, iar la fiecare declaraţie adăuga părerile sale. „Legat de serviciu de interes, nu de sinceritate, corectitudine, necesitate. Politic ataşat de moment, din gură, în sine are dubii, s-ar părea că prea multe", sublinia „Denis" într-o notă despre Ioan Urs (unul dintre colegi), datată 21 septembrie 1979. „Este nemulţumită de mediu, poate şi de ţară, are alte idei greşite. Îşi face mecanic îndatoririle de serviciu, ca o obligaţie, forţat", se arăta în altă notă, scrisă tot la 21 septembrie 1979, despre Estera Mozes. „Politic prins în partid din interes pentru funcţie, om de paie politic, dar bun profesional, partidul are nevoie de oameni din aceştia. Situaţie financiară strălucită (bună), relaţii dubioase cu străinii (rude, prieteni)", susţinea „Denis", la 5 octombrie 1979, într-o notă despre Marcus Beno.

Apărător al „orânduirii noastre socialiste"

Într-un raport al unui ofiţer de Securitate, din data de 18 octombrie 1979, era subliniat că Ţugui a fost instruit să coredacteze notele informative. „Ne-a informat verbal cu unele activităţi ale statului, ale numitului Marinescu Gheorghe (zis Gigi) în care sens va reveni cu o notă scrisă şi date exacte pe care le va completa după unele documente aflate la serviciul Administrativ, la care are acces", preciza securistul.

„Este conştient de necesitatea sprijinirii organelor de securitate, deoarece mai sunt încă elemente care într-un mod sau altul vor să lovească în orânduirea noastră socialistă, în interesele patriei noastre", au mai arătat securiştii. Potrivit dosarului depus de CNSAS, Securitatea a întrerupt colaborarea cu „Denis" la 17 decembrie 1980, când acesta s-a mutat în judeţul Ilfov.

CITIŢI ŞI:

Bodyguardul lui Ceauşescu: „Dacă rămânea cu noi, poate nu-l omorau"

Ţugui: „Am fost forţat!"

Costin Ţugui a declarat pentru „Adevărul" că a contestat decizia ¿magistraţilor la instanţa supremă. El a deschis un nou proces împotriva celor de la CNSAS în care contestă nota de constatare, motivând că este o victimă a Securităţii.„Am fost ameninţat de ofiţerii de Securitate în cadrul unei anchete. Am fost urmărit informativ şi internat forţat la spitalul de nebuni. Dosarele de urmărire au dispărut", susţine Ţugui.

Revoluţionarul spune că, în perioada 1978-1979, a fost obligat de securişti să transcrie mai multe informări făcute de ofiţeri. „Am fost şantajat şi pus efectiv sub ameninţarea pistolului, dacă nu-i dau în scris, deşi nu-i cunoşteam pe subiecţi", îşi apără cauza cel despre care CNSAS susţine că este nimeni altul decât „Denis", omul securiştilor. Despre dispariţia dosarului său de urmărire informativă ştie date de la fostul revoluţionar consilier prezidenţial Dan Iosif, decedat în 2007. „Mi-a spus că le-a văzut şi că el le-a dat personal spre analiză la SRI, din dispoziţia domnului preşedinte Ion Iliescu", mai punctează Costin Ţugui.

Riscă retragerea drepturilor

În cazul în care instanţa supremă va menţine decizia Curţii de Apel Bucureşti şi va stabili că Ţugui a colaborat cu Securitatea, acesta va pierde toate drepturile şi indemnizaţia acordate de stat revoluţionarilor. Costin Ţugui primeşte lunar 1.800 de lei de la stat pentru calitatea sa de revoluţionar. De asemenea, lui i se va retrage titulatura de revoluţionar.

"Are calităţi informative şi este sincer doritor de a ne sprijini. Pe viitor este oportun a se insista asupra modului de redactare a materialului informativ."
Nicolae Giuvelea
ofiţer Securitate

Panică la Revoluţie

Costin Ţugui astăzi, la 66 de ani  Foto: Mircea Păun



Bărbatul care la Revoluţie vorbea despre terorişti povesteşte că el a fost primul revoluţionar care a intrat la 22 decembrie 1989 în sediul TVR. Într-o intervenţie din Studioul 4, el a transmis un mesaj care a semănat panică în rândul celor care se uitau la televizor în acele zile. „Nu întrerupeţi emisiunea! Spre Televiziune se înaintează cu 2.000 de terorişti. Ajutaţi-ne! Ieşiţi populaţia, veniţi aici! 2.000... 2.000 de terorişti vin! Armata, ajutaţi-ne!...Să ne apere cineva!", striga Costin Ţugui. Afirmaţiile lui au fost întărite şi de Teodor Brateş.

„Detaşamentele acestea de terorişti sau cum se intitulau ei antiterorişti se îndreaptă spre Televiziune. Trebuie apărată. Armata să-şi facă datoria. Şi să anunţe Radioul din 5 în 5 minute acest lucru şi să informeze şi ce se va întâmpla în continuare", striga Brateş.

Costin Ţugui spune că a primit informaţiile despre terorişti la telefonul operativ de la Televiziunea Română. „Brateş mi-a spus să răspund la telefon şi să preiau informaţiile. Nu ştiu cine era la celălalt capăt al firului. Probabil există înregistrarea pe undeva", a arătat acesta. El bănuieşte că apelul venea de la MApN.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite