Vânt puternic, ninsori şi ploi în mai multe judeţe din ţară. Cod galben de înundaţii pe mai multe râuri din Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis o informare de intensificări de vânt, ninsori, polei şi ploi moderate cantitativ, care este valabilă pentru toată ţara în intervalul 9 - 10 ianuarie 2015.

„În intervalul menţionat, în toate zonele montane va ninge, local abundent. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 70 - 80 km/h viscolind şi spulberând zăpada, îndeosebi în zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali. În restul teritoriului vântul va avea intensificări locale şi temporare, cu viteze la rafală de 45 - 50 km/h şi vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza formarea poleiului”, se notează Administraţia Naţională de Meterologie (ANM).

Cod galben de lapoviţă în două judeţe

Potrivit sursei citate, vremea va intra însă într-un proces de încălzire, iar în a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă şi în prima parte a zilei de sâmbătă, în Banat şi Crişana va ploua şi izolat se vor cumula cantităţi de peste 15 - 20 l/mp.

De asemenea, vineri, între orele 07.20 - 09.20, este în vigoare un cod galben de ploaie şi lapoviţă, care vizează judeţele Timiş şi Arad.

Cod galben de inundaţii

Mai multe râuri din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi Arad se vor afla, în intervalul sâmbătă, ora 6.00 - duminică, ora 18.00, sub cod galben de inundaţii, potrivit unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Atenţionarea vizează râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega - curs superior şi mijlociu (judeţul Timiş), Timiş superior şi mijlociu, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş) şi unii afluenţi ai Mureşului inferior şi ai Crişului Alb din judeţele Hunedoara şi Arad, unde se pot produce creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, creşterile fiind influenţate şi de evoluţia formaţiunilor de gheaţă.

Potrivit hidrologilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare pe râurile mici din judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

Vremea la final de săptămână

VINERI - Ninsori abundente la munte şi vânt puternic

Temperaturi în creştere. De dimineaţă şi până sâmbătă, la ora 14.00, vremea va fi capricioasă, cu intensificări puternice ale vântului şi precipitaţii mixte în toată ţara. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, va ninge în toate zonele montane. În zona înaltă a Carpaţilor Orientali şi Meridionali, vântul ca depăşi 70 km/oră, viscolind şi spulberând zăpada, iar în celelalte regiuni, vântul va avea intensificări locale şi temporare şi vor fi precipitaţii mixte.

Totuşi, în partea a doua a zilei, temperaturile vor creşte şi se vor apropia de normele perioadei. Vor fi de la minus 5 grade în câteva localităţi din centrul şi sud-estul ţării, iar în regiunile sudice se ating chiar şi 7 grade la amiază. Cerul va fi înnorat şi vor fi condiţii de precipitaţii predominante sub formă de ploaie. Noaptea,  termometrele nu vor mai indica temperaturi sub limita gerului. Şi în Capitală se va resimţi o încălzire, astfel că temperaturile maxime vor indica, la amiază, minus 2 grade.

SÂMBĂTĂ - Dispare gerul

Maximele ajung la 8 grade. Încălzirea continuă şi la amiază vremea devine chiar uşor mai caldă decât ar trebui în această perioadă din an, maximele trec de limita îngheţului. Se vor înregistra între 0 grade în depresiuni şi 8 grade în sud-estul ţării. În jumătatea de vest a ţării, norii vor lăsa precipitaţii, slabe în general, mai ales ploi, iar în rest soare îşi va face apariţia izolat şi modest. La munte, vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar vântul va sufla tare pe creste.

DUMINICĂ - Foarte cald în sudul ţării

Spre seară apar ploile. Vremea devine tot mai caldă pentru această perioadă în întreaga ţară, mai ales în sudul şi sud-estul ţării, cu maxime la amiază între 2 şi 13 grade. Dar norii se vor aduna tot mai mulţi şi, spre seară şi în noaptea următoare, precipitaţiile, în extindere dinspre vest-nord-vest, cuprind toate regiunile. Vor predomina ploile. Vântul se  Intensifică şi el în cea mai mare parte a ţării.

   


Pe aceeaşi temă:

METEO A fost emisă informare de ger şi vânt, valabilă de marţi până vineri. Minimele vor scădea până la -25 de grade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare de ger şi vânt, valabilă de marţi până vineri pentru toată ţara. Specialiştii au anunţat temperaturi minime de minus 25 de grade.

METEO Ger şi ninsori în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru perioada 5 – 18 ianuarie, potrivit căreia, în această săptămână vremea se va răci semnificativ, devenind geroasă, urmând ca de săptămâna viitoare temperaturile să crească. Specialiştii au anunţat că vom mai avea parte de precipitaţii, în special în perioada 10 – 13 ianuarie.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: valorile termice vor fi apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în creştere

În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite