Un bogatas cu probleme psihice terorizeaza orasul Miercurea-Ciuc, sub ochii autoritatilor
0* Csibi Istvan si gealatii lui au umilit, bagat in spital si chiar omorat in bataie sute de oameni * S-au formulat zeci de plangeri penale, toate musamalizate
Il cheama Csibi Istvan si este unul dintre cei mai bogati oameni din Miercurea-Ciuc. A refuzat sa stea de vorba cu reporterul Adevarului, dar declaratiile celor care au avut de-a face cu el coincid spre conturarea unui personaj de un pitoresc macabru: inteligent, generos, dar si megaloman (a facut mai multe donatii unor scoli, gradinite etc., beneficiarii fiind insa obligati sa publice in presa anunturi de recunostinta sau sa planteze placi comemorative), credincios, dar cu o credinta aparte (adept al... zeului Neptun, divinitatea romana a marii, cu numele caruia si-a botezat si prima firma), dictatorial si atroce in relatiile cu subordonatii si cu majoritatea cunoscutilor. Pare uneori a fi un om normal, dar isi pierde complet controlul cand se imbata. Iar asta se intampla des. De peste cinci ani, de cand a devenit foarte bogat, terorizeaza orasul in care locuieste - Miercurea-Ciuc. Oameni simpli, oameni de afaceri si bisnitari, politicieni, ziaristi, personaje din lumea interlopa - nimeni nu a scapat de furia lui Csibi. Multi au fost mutilati si mai multi au fost spitalizati. Miercurea-Ciuc a devenit oras campion absolut la capitolul masini incendiate - proprietarii fiind, aproape fara exceptie, oameni carora Csibi le purta pica. Impotriva sa si a gealatilor sai au fost formulate zeci de plangeri penale. Nici un dosar n-a ajuns, insa, in instanta - cazierul lui Csibi este curat ca lacrima. Daca-i intrebi pe politisti sau procurori, acestia ridica din umeri: "Stim ce face, fara el in Ciuc ar fi liniste, dar n-avem cum sa-l agatam, toti isi retrag plangerile inainte sa finalizam cercetarile".
Orfan, marinar, patron, bataus
Dupa copilaria petrecuta intr-un orfelinat din Miercurea-Ciuc, Csibi Istvan s-a facut marinar. Prin 1993 s-a lansat in afaceri cu alcool. Primele conflicte le-a avut cu angajatii, pe care obisnuieste sa-i bata. Mai apoi, i-a pus la respect pe locuitorii din Taploca (fosta suburbie - sat de case - incorporata in municipalitate), deranjati de activitatea firmei sale.
Bilantul victimelor: peste 50. Violentele fiind savarsite de mascati, plangerile formulate la Politie au ramas fara nici un rezultat. Dupa 1996, Csibi s-a facut de pomina in tot Ciucul, in special datorita stilului violent si opulentei afisate. Acum, este inscaunat peste grupul de societati Hamerock, cel mai important din oras, cu activitati in industria metalifera si in constructii (drumuri si poduri). Controleaza saptamanalul Jurnalul de Transilvania, prin intermediul caruia ii "lucreaza" pe toti cei care il deranjeaza.
Reglari de conturi in stil mafiot
Asa s-a intamplat, recent, cu camatarul si recuperatorul Salamon Attila. Deranjat de "impertineta" acestuia, care, intre altele, i-a "furat" si iubita, Csibi si-a propus sa-l desfiinteze. Imediat, Jurnalul de Transilvania a inceput atacul impotriva lui Attila, pe care l-a indicat drept cap al lumii interlope si principal responsabil pentru teroarea din oras. Camatarul l-a dat in judecata pe directorul publicatiei, Claudiu Sere (fost subofiter, dat afara din Politie pentru "fapte grave" - asa ni s-a comunicat de la IGP), si a castigat, pseudo-ziaristul fiind condamnat penal. A urmat un sir de incendieri de masini si imobile, majoritatea pagubitilor fiind Salamon Attila si prieteni sau cunoscuti ai sai, unii chiar fosti angajati ai lui Csibi. Cand s-a dus la Politie sa reclame incendierea propriului automobil, Salamon a fost arestat pentru talharie si violare de domiciliu.
NUP-uri peste NUP-uri pentru fapte sanctionabile cu zeci de ani de puscarie
Spun multi ca unul dintre obiceiurile lui Csibi este sa-si conduca, lent, limuzinele luxoase prin Miercurea-Ciuc. Daca este depasit, imprudentii soferi sunt opriti, pusi sa stea in genunchi si sa se roage zeului Neptun. Cine nu se executa este rupt in bataie. Umilinta cu ingenuncheatul/rugatul a fost indurata de multi si nu numai cu prilejul evenimentelor rutiere pomenite. A fost refuzata, in urma cu vreo doi ani, de un expatriat roman, cetatean francez de origine maghiara, si de sotia acestuia. Urmarea: bataia. S-a facut o plangere prin intermediul diplomatiei franceze in Romania, ramasa fara rezultat.
Fara consecinte pentru Csibi Istvan a ramas si bataia soldata cu moartea a lui Danko Alexandru si Laszlo Laszlo, administrata de Suciu Augustin Zoltan si Ilie Catalin Ionel. In comunicatul initial al Politiei (nr. 45317/30.12.1999) se mentiona ca cei doi mardeiasi erau angajati la firma lui Csibi Istvan. Dupa trei saptamani, IJP Harghita a revenit, infirmand primul comunicat.
Fara urmari pentru Csibi Istvan a ramas si bataia pe care el si mardeiasii sai i-au administrat-o lui Izsak Laszlo, patronul unei firme concurente si oamenilor sai, chiar in curtea firmei lui Laszlo. S-a formulat plangere penala, au existat sase martori, ale caror declaratii au fost consemnate. Ulterior, declaratiile au fost retrase, la fel si plangerea. Izsak Laszlo a incheiat un contract de sponsorizare anuala a ziarului Jurnalul de Transilvania, in valoare de 7.000 de dolari.
Csibi Istvan a scapat cu fata curata si dupa sechestrarea unei masini, cu sofer cu tot. Automobilul a fost oprit, ziua in amiaza mare, in centrul Ciucului, iar soferul a fost obligat s-o conduca la sediul firmei Neptun. Proprietarul, Farkas Alexandru, a fost apoi sunat si i s-a spus ca-si va recupera masina cand ii va plati lui Csibi o anumita suma de bani. Politia si Procuratura au negociat (!) cu Csibi returnarea masinii. In prezenta a 6 politisti, Farkas s-a dus sa-si recupereze masina. A reusit, dar nu inainte de a fi batut de unul din oamenii lui Csibi. Politistii n-au intervenit decat pentru a-l scoate pe Farkas din sediul firmei Neptun. Cat il trageau dupa ei, Farkas a continuat sa fie lovit. Omul a formulat plangere penala, faptele sunt confirmate de politisti si procurori, dar solutia a fost neinceperea urmaririi penale.
Nici cotonogirea ziaristului-consilier local Szondy Zoltan nu a clatinat imunitatea lui Csibi fata de consecintele legii. Szondy Zoltan lucra la o ancheta privindu-l pe Csibi Istvan, cand a fost acostat, ziua in amiaza mare (17 septembrie 2003), in fata blocului in care locuieste, de 3 indivizi mascati, care l-au rupt in bataie, scotandu-i doi dinti si spargandu-i arcada stanga. Bataia ar fi continuat, cu consecinte mai dramatice, fara interventia salutara a unui vecin.
Csibi Istvan a scapat si dupa agresarea paznicului orfelinatului in care a crescut. Beat fiind, lui Csibi i s-a pus pata in miezul nopotii sa-si viziteze camera copilariei. S-a dus la orfelinat cu gealatii dupa el. Paznicul n-a vrut sa-i deschida, gealatii au sarit gardul, au deschis poarta, paznicul a fost pus sa-i sarute pantofii lui Csibi, s-a executat, dar tot n-a scapat de niste palme "amicale". Cazul se afla undeva pe la Politie, dar cum paznicului nu-i prea da ghes inima sa coopereze...
Consiliul Local cere ajutor Presedintiei si Guvernului
La 31 octombrie 2003, Consiliul Local Miercurea-Ciuc a sesizat Presedintia Romaniei, Guvernul si Ministerul de Interne privitor la "faptele deosebit de grave intamplate pe raza municipiului Miercurea-Ciuc - incendieri de masini, incendieri de sedii de firme, lupte de strada, amenintari, agresiuni fizice la adresa persoanelor fizice, a persoanelor publice". Politistii locali (in frunte cu seful IPJ Harghita, Ioan Negrusa) afirma ca au situatia sub control. (!) Ministerul de Interne a demarat insa o ancheta, ale carei rezultate preliminare confirma gravitatea situatiei din Miercurea-Ciuc. In raportul comisiei de ancheta se afirma ca, intr-unul din cazurile de incendiere, s-au prelevat amprente. Analiza amprentelor continua...