STUDIU Peste 80% din români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
84% din români sunt de acord cu interzicerea fumatului în spaţiile publice FOTO Adevărul
84% din români sunt de acord cu interzicerea fumatului în spaţiile publice FOTO Adevărul

Un studiu recent arată că 84% din români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice, în timp ce 78% vor să interzică comercializarea ţigărilor la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi licee. Aşa arată un studiu derulat de Asociaţia React, potrivit căruia foarte mulţi români sunt de acord, total sau parţial, cu aceste măsuri.

„Efectele nocive ale fumatului asupra sănătăţii sunt arhicunoscute. Este misiunea noastră, a Asociaţiei React, să ne îngrijim de sănătatea comunităţii şi mai ales de tineri. Adultul tânăr este cel mai expus la riscul de a deveni fumător. Potrivit studiului nostru, vârsta medie la care românii încep să fumeze este de 19 ani, în condiţiile în care 44% dintre respondenţii fumători au devenit fumători în jurul vârstei de 18 ani, iar 36% între 18 şi 20 de ani”, a declarat medicul Anca Ştefan, preşedinte al asociaţiei.

Aceasta a adăugat că este nevoie de politici publice solide, bazate pe prevenţie şi de implicarea cât mai multor actori socio-medicali pentru a asigura sănătatea populaţiei. Cu privire la interzicerea vânzării produselor din tutun în magazinele aflate la mai puţin de 250 de metri de şcoli, licee, universităţi şi spitale, se remarcă o atitudine pozitivă din partea respondenţilor.

Respondenţii, de acord cu interzicerea fumatului în apropierea şcolilor

Potrivit Agerpres, 78% din respondenţi se declară pentru interzicerea vânzării în apropierea şcolilor şi liceelor, 69% în apropierea spitalelor şi 66% în apropierea universităţilor, ceea ce denotă o atenţie sporită pentru protejarea copiilor şi a tinerilor în general, precum şi a bolnavilor.  

Aceeaşi sursă arată că 20% dintre respondenţii nefumători sau foşti fumători declară că locuiesc împreună cu cineva care fumează în interiorul locuinţei, iar 11% sunt expuşi la serviciu la fumul de ţigară al colegilor mai mult de o oră pe zi.

„Grupa de vârstă 18 — 25 de ani manifestă rezistenţa cea mai mare la măsurile anti-fumat. Interzicerea fumatului în locaţii frecventate de aceştia (baruri şi spaţiile deschise ale universităţilor), cât şi în maşina personală sau pe stradă sunt propuneri care se bucură de o susţinere de până la 30% în cazul barurilor şi 46% în cazul spaţiilor deschise din universităţi”, potrivit Agerpres.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite