Video Studenții din Regie se revoltă împotriva lipsei apei și a căldurii. Îngheț și umilință, condiții ca în Evul Mediu: „Ne spălăm la bidon, în 2024”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenții Universității Politehnica București (UPB) se confruntă cu probleme majore legate de furnizarea căldurii și apei calde în cămine, pentru a doua oară în mai puțin de două luni de la începutul anului universitar. 

Situația a generat nemulțumiri în rândul studenților, iar președintele unei asociații studențești a catalogat condițiile drept un „tratament inuman”. Acesta a atras atenția asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii, mai ales în contextul sezonului rece, subliniind că aceste probleme sunt inacceptabile în cadrul unei instituții de prestigiu.

Deși responsabilitatea pentru furnizarea căldurii și a apei calde revine RADET și Primăriei Capitalei, consecințele acestor deficiențe sunt suportate direct de studenți, care sunt forțați să trăiască în condiții inacceptabile în loc să se concentreze pe educația lor.

La începutul lunii noiembrie, președintele Asociației Studențești „Tineri în Acțiune” (Youth in Action – YAIMM) de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică a atras atenția asupra acestor probleme printr-o postare pe rețelele de socializare. Într-un material video, acesta a descris dificultățile cu care se confruntă studenții din cauza condițiilor precare din campusuri. Protestul său a avut ca scop evidențierea tratamentului „inuman” și a nevoii urgente de intervenție.

Cu toate acestea, problemele la Universitatea Politehnica București persistă. În plus față de actualele lipsuri de căldură și apă caldă, studenții au mai fost afectați luna trecută și de infestări cu ploșnițe și de incendii cauzate de instalații electrice învechite.

La începutul lunii noiembrie, după două săptămâni de furnizare intermitentă a apei calde și a căldurii, urmate de o perioadă fără apă rece, revolta studenților a luat amploare. Situația s-a agravat din nou în ultimele zile, punând în pericol sănătatea și bunăstarea acestora.

Autoritățile justifică aceste întreruperi frecvente prin „probleme tehnice”, „dificultăți logistice”, sau, în cazul de față, o avarie, dar studenții solicită soluții eficiente și rapide. Mulți dintre ei sunt nevoiți să găsească alternative temporare, inclusiv să facă naveta pentru a avea acces la condiții decente. Situația evidențiază necesitatea urgentă a investițiilor în infrastructura campusurilor și de o colaborare mai strânse între administrație și studenți. Este esențial ca aceste probleme să fie tratate cu prioritate, pentru a asigura un mediu de studiu și viață adecvat studenților.

Condiții de Ev Mediu pentru studenții UPB din Regie Colaj capturi video Cosmin Nica
Studenții UPB din Regie forțați să stea în condiții de Ev Mediu fără căldură și apă Colaj

„E momentul să reacționez împotriva tratamentului inuman la care suntem supuși”

„Mă numesc Cosmin Nica și de șase ani sunt student la Universitatea Politehnica București, o instituție de prestigiu. Totuși, în acești ani, am suportat condiții greu de imaginat în ceea ce ar trebui să fie capitala europeană a României. Dacă la început am ales să tac și să accept aceste neajunsuri, acum este momentul să reacționez împotriva tratamentului inuman la care suntem supuși din partea celor de la RADET, a Primăriei Capitalei și a domnului primar Nicușor Dan. Deși acesta vorbește public despre realizările sale în domeniul termoficării, realitatea pentru studenții din campusurile Bucureștiului este extrem de diferită. Nevoile noastre au fost ignorate, iar rezultatele promise întârzie să apară”, se explica în textul care însoțea postarea reprezentantului studenților.

„Stăm în camere cu gecile pe noi”

Filmarea (VEZI VIDEO) reprezintă, de fapt, un reportaj în care studenții vorbesc despre neajunsurile cu care se confruntă.

În cadrul acestei situații alarmante, studenții au decis să își exprime nemulțumirile și să împărtășească experiențele lor traumatizante. Două studente au mărturisit: „N-am cum să mă spăl la bidon în baia care este înghețată. Stăm în camere cu geci pe noi. Ne îmbolnăvim și cine o să ne plătească tratamentul? Trebuie să ne aducem radiatoare de acasă. Vii la cămin ori că nu-ți permiți alte condiții. Dacă ai bani te duci în chirie, dar cred că nici acolo nu este apă. Se plânge toată lumea că studenții pleacă din țară, dar oare de ce pleacă, dacă astea sunt condițiile care se oferă pentru a învăța?”.

„E inuman să dormim înveliți cu două pături și geacă pe noi”

Alți doi studenți de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Mecatronică au adăugat: „Stăm cu aeroterma ca să ne încălzim, iar pentru apă folosim fierbătoarele. Am improvizat ceva cu o coadă de mătură. Autoritățile sunt iresponsabile. Deocamdată nu a arătat că țin la studenți”, referindu-se direct la primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Cosmin Nica, președintele Asociației Studențești „Tineri în Acțiune”, a subliniat: „De șase ani de când stau în cămine, atât pe timpul verii cât și al anului studențesc, am avut nenumărate probleme cu apa caldă. Fără apă caldă și căldură este crunt. E inuman să dormim înveliți cu două pături și cu geaca pe noi. Au fost veri în care nu am avut apă caldă cu lunile. Nu e normal să trăim în condițiile acestea. Plătim un tarif de cazare, iar cei de la RADET uită acest lucru. Suntem în 2024 și trebuie să ne spălăm în condiții mai grele decât pe timpuri. Ne spălăm la bidoane, că am mai pățit acest lucru în Regie. Acest lucru nu mai poate fi acceptat. De ce noi, viitoarele elite ale României, trebuie să suferim?”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite