Sezonul rece a dus la creşterea cazurilor de gripă. Câte persoane au fost imunizate gratuit până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele la risc au fost imunizate de medicii de familie FOTO Adevărul
Persoanele la risc au fost imunizate de medicii de familie FOTO Adevărul

Numărul infecţiilor respiratorii acute este în creştere, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT). La nivel naţional, peste 485.000 de persoane din grupele de risc au fost imunizate gratuit, informează sursa citată.

Concret, în perioada 4 - 10 ianuarie s-a înregistrat un singur caz confirmat de gripă, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, arată CNSCBT.

Astfel, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 64.185, aproape dublu faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Numărul de cazuri este şi cu 40% mai mare faţă de cel înregistrat săptămâna precedentă, spun specialiştii.

Potrivit raportării, în perioada 4 - 10 ianuarie au fost înregistrate 48 de cazuri de gripă, cu 25 mai multe decât în săptămâna precedentă. În ceea ce priveşte infecţiile respiratorii acute severe (SARI), au fost cu şase mai multe faţă de săptămâna precedentă.

„Nu a fost comunicat niciun deces la caz de SARI confirmat cu virus gripal”, arată CNSCBT. Mai exact, de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 12.01.2016 au fost confirmate cu laboratorul 4 cazuri de gripă, din care trei cazuri tip A, subtip H1 pdm09 1 şi un caz tip A, subtip H3.

Cantitatea de vaccin antigripal, suplimentată

„La cererea direcţiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143 000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creşterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obţine gratuit acest vaccin”, a declarat Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii.

Principalul scop al suplimentării a fost prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă în perioadele reci si cu fluctuaţii de temperatură.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Alte măsuri de prevenire a gripei

MS reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi in special prin gripa.

„De asemenea, reamintim că  medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/ spital de boli infecţioase se administrează doar la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă”, mai arată comunicatul de presă.

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, la prima ora de curs, o importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite