Reacţia Ministerului Muncii, după protestul Cartel Alfa: Ministrul Raluca Turcan va stabili un calendar de discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali, pentru adoptarea unui mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim, a transmis, marţi, Ministerul Muncii, după ce Cartel Alfa a pichetat sediul instituţiei.

Ministerul Muncii a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, că ministrul Raluca Turcan va stabili un calendar de discuţii cu partenerii sociali, pentru adoptarea unui mecanism de creştere predictibilă şi sustenabilă a salariului minim. 

”Aceasta a fost principala temă abordată în cadrul discuţiilor pe care ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale le-a purtat, marţi, cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale ”Cartel Alfa”. Demnitarul a explicat liderilor sindicali că propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului şi ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp”, a transmis Ministrul Muncii. 

Potrivit sursei citate, Raluca Turcan a propus reprezentanţilor ”Cartel Alfa” ca din luna ianuarie să participe în mod activ la consultările pe care le va organiza cu toţi partenerii sociali, astfel încât în următoarele şase luni să se ajungă la o înţelegere privind formula de calcul a salariului minim pe economie. 

”Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri şi apoi vom propune un moratoriu prin care, după şase luni, să ajungem la o înţelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară şi sustenabilă. Vreau ca în şase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creşterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă şi sustenabilă care să ducă în final la creşterea calităţii vieţii”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale. 

La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a rugat liderii sindicali să identifice soluţii pentru angajaţii pe care îi reprezintă şi apoi să le discute împreună, amintindu-le că sunt peste şase miliarde de euro, fonduri europene, care pot fi utilizate pentru forme de sprijin pe coeziune socială. 

Cartel Alfa a pichetat, marţi, sediul MInisterului Muncii, în semn de protest faţă de preconizata creştere a salariului minim cu doar 41 de lei net.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite