Rafila, despre infectările cu varianta Omicron: Avem transmitere comunitară. Ne aflăm deja în valul 5 al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că România se află deja în valul 5 al pandemiei, iar creşterea numărului de cazuri a început să se simtă, chiar dacă este lentă. Acesta a avertizat că tulpina Omicron se transmite de cinci ori mai repede faţă de alte tulpini, dacă nu avem nicio măsură de protecţie.

20% dintre infectările cu Omicron nu au legătură cu alte cazuri sau călătorii, iar asta înseamnă că începe să fie o transmitere comunitară, a mai adăugat ministrul.

„Deja ne găsim practic în valul 5 al pandemiei. Din 20 decembrie până în 5 ianuarie, remarcaţi trendul crescător al numărului de cazuri. Deja în 5 ianuarie aveam în jur de 3.000 de cazuri, între timp lucrul acesta s-a schimbat destul de mult în ultimul timp. Procentul de pozitivitate a evoluat de la sub 2 la sută la peste 6 la sută în 5 ianuarie. Ne găsim pe un trend crescător.

Cea mai mare proporţie - o cincime din aceste cazuri - au fost în Bucureşti, dacă mai adăugăm şi Ilfov depăşim 20 la sută. Judeţele cele mai afectate Cluj, Timiş şi Iaşi.

Începe să fie transmitere comunitară în România. Deocamdată este sporadică, în zilele următoare e posibil să asistăm la o transmitere comunitară susţinută cu această nouă tulpină. Încă există circulaţie şi îmbolnăvire cu Delta", a declarat Alexandru Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite