Preoţii nu mai au obligaţia purtării măştii. Ce alte reguli au stabilit Patriarhia şi Guvernul pentru slujbele de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii au scăpat de mască FOTO Arhivă
Preoţii au scăpat de mască FOTO Arhivă

Guvernul alături de Patriarhia Română au stabilit un set de reguli pentru slujbele de Sărbători, făcut public de reprezentanţii cultelor. Una din prevederile principale este faptul că preoţii nu sunt obligaţi să poarte mască la slujbe. Pentru credincioşi obligaţia rămâne.

Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a organizat o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor publice cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi reprezentanţii cultelor religioase la care s-a stabilit conduita de Sărbători. Potrivit basilica.ro, scopul consultărilor a fost ca prin dialog şi cooperare deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice cât şi a celor religioase ale credincioşilor. La această întâlnire au participat, alături de reprezentanţi ai cultelor religioase: consilierul prezidenţial pentru cultură, culte şi minorităţi naţionale Sergiu Nistor, secretarul general al Guvernului Antonel Tănase, secretarul de stat Horaţiu Moldovan din cadrul Ministerului Sănătăţii şi secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi.

Cele mai importante reguli care trebuie respectate la slujbele de Sărbători

- Activităţile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcaşului de cult sau simultan, cu respectarea distanţei minime de siguranţă de 2 metri în interiorul lăcaşului de cult şi 1,5 metri în exteriorul lăcaşului de cult.

- Persoanele care participă la activităţile religioase trebuie să-şi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.

- Atât în interiorul cât şi în exteriorul lăcaşurilor de cult şi în locaţiile unde se organizează activităţi religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul.

- Copiii minori pot sta lângă părinţi în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcaşului de cult, cu respectarea distanţei minime de siguranţă faţă de ceilalţi participanţi.

- Pentru personalul de cult (clerical şi neclerical) nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie în timpul oficierii slujbelor religioase.

Vezi care sunt restul regulilor pe click.ro

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite