Praful saharian a ajuns în România. Climatolog: „Norul nu va rămâne mult timp şi nu va genera probleme de sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furtună de praf saharian în Botoşani
Furtună de praf saharian în Botoşani

Norul de praf saharian care a ajuns, marţi dimineaţă, deasupra teritoriului României nu ar putea genera probleme de sănătate publică, deoarece fenomenul este redus în intensitate. Doar atunci când concentraţia de micro-particule de nisip este mare, în conjuncţie cu poluarea existentă, praful saharian poate genera probleme respiratorii persoanelor care suferă de astm.

Într-o intervenţie telefonică la Ştirile B1 TV, climatologul Roxana Bojariu a explicat că norul de praf saharian nu va rămâne deasupra ţării noastre foarte mult timp.

„Din noaptea aceasta, transportul dinspre sud a ajuns în unele zone ale României, mai ales în zonele de vest şi nord-vest şi în timpul zilei de astăzi vom avea astfel de transport care se va depune odată cu ploile care apar şi ele, în aşa fel încât efectele nu vor fi oricum foarte spectaculoase. Vom observa pe maşini sau pe geamuri aceste straturi fine roşiatice. E un fenomen care e oarecum obişnuit primăvara, în sensul în care, în Sahara, în nordul Africii, procese convective puternice duc particulele de praf, de nisip, la înălţimi foarte mari, acolo de unde ele pot fi transportate chiar şi mii de kilometri. În cazul nostru, astfel de transport trece deasupra Italiei, deasupra Peninsulei Blacanice, ajunge până în nord, în zona Poloniei, chiar. Până să ajungă în România, deja efectul este mult diminuat la trecerea peste Mediterana. Oricum, noi nu vom simţi intensitatea cea mai mare a acestui fenomen”, a explicat Roxana Bojariu.

Imagine indisponibilă

Întrebat în ce măsură ar putea fi afectate culturile agricole de apariţia acestiui praf saharian, climatologul a răspuns:

„Pentru culturile agricole nu e un lucru rău pentru că acest praf saharian aduce minerale, compuşi care ajută la îmbogăţirea solului. Transportul ăsta poate să ajungă şi peste Oceanul Atlantic şi să fertilizeze solul pădurilor amazoniene, de exemplu. S-au făcut studii care arată clar că aportul acesta de minerale este benefic solului. Însă are şi alte efecte, mai ales atunci când vorbim de concentraţii foarte mari, ceea ce nu e cazul acum, şi când pot interfera cu poluanţii locali şi, evident, să apară complicaţii pentru sănătatea publică, mai ales în cazul celor care au probleme respiratorii, care au astm, sau alte astfel de probleme. Dar nu e cazul totuşi pentru zona noastră, pentru acest episod scurt, care oricum este mult diminuat şi de trecere şi pentru faptul că aerul este curăţat prin ploaie”.

Punctul culminant al acestui fenomen a avut loc chiar în dimineaţa zilei de marţi, şoferii observând pe maşini depunerile de praf roşiatic sau alb-gălbui. Fenomenul se observă cel mai bine mai ales în zonele de deal şi de munte, din vestul, nord-vestul şi centrul ţării şi în zonele unde a plouat recent.

VIDEO

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite