Patriarhul Daniel își serbează onomastica în cadru restrâns: „De la Botez am avut numele Dan Ilie”

0
Publicat:

Sfântul Proroc Daniel, prăznuit pe 17 decembrie, este ocrotitorul spiritual al Patriarhului Daniel, care, sâmbătă, își serbează onomastica. Arhimandritul Cleopa Ilie, nașul său de călugărie, a fost cel care a „concentrat” cele două nume pe care Preafericitul le-a avut la botez. 

Patriarhul Daniel FOTO Basilica
Patriarhul Daniel FOTO Basilica

Onomastica Preafericitului Părinte Daniel este serbată în data de 17 decembrie în cadru restrâns. Sărbătoarea oficială a Preafericirii Sale este 30 septembrie, ziua întronizării ca Patriarh al României. În mod firesc, prorocul Daniel reprezintă o sursă de inspirație pentru inițiativele multiple coordonate de Părintele Patriarh Daniel în folosul românilor de peste hotare și un mijlocitor către Dumnezeu în ceea ce privește reușita lor”, explică Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.

„De la Botez am avut numele Dan Ilie”

Patriarhul Daniel s-a născut în data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti din judeţul Timiş și a primit numele Dan Ilie. La „Daniel” s-a ajuns însă mult mai târziu, în anul 1987, când patriarhul a intrat în monahism, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, unde a primit nume monastic.

Părintele Cleopa, când am devenit monah a concentrat cele două nume, Dan și Ilie, într-unul singur, Daniil – cum spunea dânsul”, explica Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la onomastica sa din 2017.   

Ca ierarh, a fost pentru puțin timp Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, apoi Mitropolit al Moldovei și Bucovinei timp de 17 ani, iar din 2007 până în prezent Patriarhul României.

De-a lungul anilor, în cuvântările sale, Patriarhul Daniel a apreciat în mod special faptul că Sfântul Daniel, „aflându-se printre străini, ca minoritate, totuși a păstrat credința strămoșească și a uimit prin înțelepciunea, dar și prin credința sa” și i-a îndemnat pe românii din diaspora la urmarea acestui model prin păstrarea credinței și identității naționale.

Patriarhul BOR îl cinstește ca ocrotitor spiritual atât pe Sfântul Proroc Daniel (17 decembrie), cât și pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie): „Ținem aceste două pomeniri ca pomenirea ocrotitorilor personali, dar şi ca mari rugători pentru Biserica lui Hristos”. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite