Ministrul Internelor: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Schenghen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Făcând referire la cererea Franţei şi a Germaniei de a amâna aderarea României la spaţiul Schengen, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că România a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor.

Franţa şi Germania nu ne vor în Schengen în martie

"România şi-a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor. Acest lucru îl spune şi ultimul raport primit la MAI, am îndeplinit securizarea frintierelor", a spus Igaş.

El a arătat că decizia aderării României la Schenghen este una politică şi a precizat că, în opinia sa, statele care în acest moment sunt reticente, respectiv Germania şi Franţa, vor evalua mai bine declaraţiile din scrisoarea trimisă CE. El a mai adăugat că nu i se pare normal ca solicitările şi condiţionalităţile să fie extinse, spunând că ţările reprezentate în forumul Salzburg au asigurat România că i se va cere acelaşi lucru care s-a solicitat ultimelor ţări care au aderat.

"Când s-a început demersul de aderare, ni s-au cerut să securizăm frontierele. Am făcut. În baza raportului pe care îl avem, sperăm ca în 2011, la termenul convenit, să devenim o ţară cu drepturi depline din punct de vedere al libertăţilor în Shenghen", a spus Igaş, citat de Mediafax.

Vasile Blaga: Suntem nedreptăţiţi

"Sunt convins că suntem nedreptăţiţi, pentru că, pentru prima dată la aderarea unui stat, se iau în considerare şi alte condiţii decât cele tehnice, aşa cum s-a întâmplat cu statele care intrate la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, cele două principale state membre ale UE (Franţa şi Germania, n.r.) - ele decid în ansamblu politica UE - şi-au exprimat reţineri", a spus Blaga, citat de Agerpres.

image

Traian Băsescu despre cererea Franţei şi Germaniei: "Este un act de discriminare la adresa României"

Daniel Constantin (PC): Reacţia Franţei şi a Germaniei reprezintă efectul dezastruos al politicii externe a României

"Traian Băsescu a preferat să neglijeze în toate discursurile mesajele transmise de Franţa, în loc să încerce, pe căi diplomatice, să explice eforturile pe care România le-a făcut pentru a fi pregătită pentru această aderare. Am avertizat în luna iulie, imediat după ce a apărut raportul de ţară, prin mijloacele pe care un partid de opoziţie le are la dispoziţie, că nu ne putem permite o amânare. Puterea din România, condusă de Băsescu-Boc, a preferat în aceste 6 luni să construiască un plan de a da vina pe opoziţie pentru eşecul neaderării la spaţiul Schengen", a spus liderul conservator.

Vasile Puşcaş: Amânarea aderării la Schengen va avea consecinţe grave

Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, consideră că decizia miniştrilor de interne ai Germaniei şi ai Franţei de a cere amânarea aderării României la spaţiul Schengen este una cu consecinţe grave pentru ţara noastră.

"Pentru România înseamnă că nu şi-a făcut temele. Este destul de grav din punctul de vedere mai degrabă al evaluărilor calitative, referitoare la condiţia statului român. Aceasta înseamnă că instituţiile de aplicare a legii, statul de drept nu funcţionează. O instituţie de aplicare a legii este poliţia. De câtva timp avem tot scandaluri cu corupţie în poliţie, în procuratură, armată, justiţie. Instituţiile de aplicare a legii nu au credibilitate nici în faţa cetăţenilor români, nici în faţa cetăţenilor europeni.

Unul dintre punctele negative şi care va fi foarte costisitor pentru România va fi scăderea încrederii ţării noastre pe piaţa europeană şi pe piaţa internaţională. În condiţiile crizei şi în condiţiile relansării celorlalte state, să ai asemenea elemente va atârna negativ şi la ratingul de ţară, pe piaţa de capital. Se repercutează şi la nivel economic şi social. Apoi, încrederea investitorilor străini, fiindcă pentru a relua creşterea şi dezvoltarea avem nevoie de investiţii străine. Este nu numai un pas înapoi, ci şi cu costuri financiare pentru cetăţeanul român", a precizat Vasile Puşcaş, pentru Agerpres.

Daniel Constantin, noul preşedinte al PC
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite