Hanul Solacolu - bordel de patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

comanda fraţilor Solacoglu, din Stambul. Chiar dacă a avut multe de suferit, hanul a supravieţuit peste ani şi mai prezervă detalii inedite, cum ar fi prispa cu geamlâc, unică în Bucureşti.

comanda fraţilor Solacoglu, din Stambul. Chiar dacă a avut multe de suferit, hanul a supravieţuit peste ani şi mai prezervă detalii inedite, cum ar fi prispa cu geamlâc, unică în Bucureşti. În curţile interioare pereţii lipsesc, scările sunt rupte şi geamuri n-au mai existat de mult. Acum, casa este ocupată în mod abuziv de vreo 30 de familii de ţigani care au cumpărat camerele de la spoitori şi şmenari.
Mai există şi patru familii care spun că au fost repartizate acolo, cu vreo zece ani în urmă de ICRAL şi care nici nu concep să se mute. şi asta chiar dacă nu au apă curentă, gaze sau curent iar podul clădirii a devenit, probabil, cea mai mare toaletă din oraş. În 1997, fostul han, aflat în proprietatea Primăriei generale, a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare prin care se pregătea reabilitarea centrului istoric. De atunci, distrugerile s-au amplificat constant.

Afacerile merg bine
Oricine a trecut măcar o dată prin faţa fostului han după lăsarea serii ştie ca acolo este un bordel. O sută de metri de stradă care, traversaţi pe jos, par a fi un kilometru. Un miros de ghenă, peşti şi combinatori înşiraţi pe ziduri, "fete" între 12 şi 50 de ani care îţi fac ochi dulci... Dar pentru amatorii de plăceri interzise este acceptabil. şi sigur! Pentru că poliţia face razii destul de rar, mai ridică nişte "producătoare", le plimbă până la secţie după care le eliberează. În rest, vecinii sau trecătorii nu pot decât să se uite şi să se ţină de nas.

Răspunderea nimănui
De vreo doi-trei ani, situaţia s-a schimbat puţin pentru fostul han. Urmaşii familiei Solacoglu, apăruţi din diferite zone ale Europei, s-au gândit că ar fi cazul să-şi revendice ruina. şi au obţinut o dispoziţie de punere în posesie, semnată, în 2003, de primarul Traian Băsescu. Până astăzi, procesele nu s-au terminat, iar hanul pare condamnat. Întrebaţi de ce nu apără patrimoniul naţional, autorităţile au dat din colţ în colţ. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Culturii, Virgil Niţulescu, responsabilitatea pentru întreţinerea şi reabilitarea hanului revine administratorului imobilului, adică Primăriei Sectorului 2. Primăria spune că responsabilitatea revine proprietarului care a revendicat casa. Iar proprietarul, pe care nu l-am putut găsi, va băga bani, poate când va avea o decizie finală de proprietate şi casa liberă. Aşadar se profilează un alt caz în care situaţia degenerează, dar nimeni nu este vinovat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite