Fructul verii, o amenințare. Pepenii verzi de pe tarabele din Iași, un real pericol pentru consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pepenele verde este un pericol pentru sănătate. Cel puțin așa reiese dintr-un experiment făcut de reporterii publicației BZI care au testat pepenii verzi din mai multe piețe și supermarketuri din Iași cu un dispozitiv care indică nivelul de nitrați din fructe și legume.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dispozitivul omologat numit „Greentest” a arătat că niciun pepene verde comercializat în supermarketurile Profi, dar și în piețele Alexandru cel Bun și Nicolina din Iași, nu ar trebui să fie dat spre consum.

Asta pentru că, Greentest a depistat nitrați - substanța care omoară bacteria ce produce toxina botulinică - în exces în cele mai consumate fructe ale sezonului. Vorbim despre o otravă care poate duce la paralizie şi chiar deces. 

Mai exact, în piața Nicolina din oraș, unde vânzătorii se laudă că au pepeni de Dăbuleni, fructele testate aveau o cantitate de nitrați de 720 mg/kg, extrem de mult peste limita normală admisă, care este de 60 mg/kg. Conținutul excesiv de nitrați sugerează că produsul nu este sigur”, a fost mesajul afișat pe ecranul dispozitivului.

Și în supermarketul Profi, rezultatele aparatului omologat au fost clare: 860 mg/kg depistate într-un harbuz vândut cu 4,49 lei/kg.

Deja în Piața Alexandru cel Mare, testele nu au mai surprins. Aici rezultatul Greentestului a indicat depășiri uriașe ale valorilor normale de nitrați, și anume, 800 mg/kg.

Experiment cu pepenii verzi şi galbeni

Experții de la DSP Vrancea ne învață ca înainte de a consuma pepene să punem o bucăţică într-un pahar de apă fiartă și răcită la temperatura camerei. Peste un anumit timp, dacă apa e curată (uşor tulbure), înseamnă că produsul e bun de consumat. Dar în cazul în care apa se colorează un pic, mai bine îl aruncăm. „Aceasta este o dovadă că legumele respective au un conţinut sporit de nitraţi”, arată sursa citată.

Legumele și fructele cu cei mai mulți nitrați

Ceapa, pepenii verzi și galbeni, nectarinele și strugurii ar conține cei mai mulți nitrați, arată DSP Vrancea.

De aceea experții vin și cu câteva sfaturi:

– Nu mâncaţi rădăcinile/cozile plantelor. Cantitatea maximă de nitraţi se acumulează în părţile plantelor care sunt mai aproape de rădăcină. Frunzele de mărar şi de pătrunjel conţin cu 50-60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile, frunzele de varză – cu 70% mai puţin decât cotorul, la castraveţi şi ridiche cantitatea de nitraţi e cu 70% mai mare în coadă decât în mijloc.

– Nu mâncaţi miezul verde de lângă coaja pepenilor verzi sau galbeni. Pentru mai multă siguranţă, ştiind că cea mai mare concentrare de nitraţi e sub coajă, nu roadeţi miezul chiar până la crusta albă, atât în cazul pepenilor verzi, cât şi a celor galbeni.

– Alegeţi legumele mai „urâte”, dar sănătoase. Specialiştii recomandă să procuraţi legumele şi fructele care au un aspect nu prea atrăgător, se pare că nu conțin atât de multă otravă.

– Ţineţi legumele în apă înainte de a le găti. Putem reduce puţin conţinutul de nitraţi dacă, de exemplu, înainte de a fi puşi la fiert, cartofii sunt ţinuţi 30 de minute în apă. Specialiştii spun că aşa cantitatea de nitraţi scade cu 20%. Acelaşi lucru îl puteţi face cu pătrunjelul şi mărarul înainte de a le pune în mâncare, dar şi cu toate legumele ce au un nivel scăzut de apă.

– Consumaţi mere. Specialiştii recomandă să consumaţi cât mai multe mere, căci acestea sunt cele mai sănătoase, conţinând doar 6-10 mg de nitraţi la kilogram.

– Evitaţi legumele crescute în sere. Legumele crescute în sere, comparativ cu cele crescute în aer liber, la soare, conţin mai mulţi nitraţi.

– Păstraţi legumele şi fructele în frigider, aerul rece opreşte procesul de transformare a nitraților în nitriți (cei care devin dăunători pentru organism).

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite