FOTOGALERIE Magia din subteran. Vezi aici cele mai impresionante peşteri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai impresionante peşteri din lume
Cele mai impresionante peşteri din lume

Specialiştii de la LiveScience au făcut un top cu cele mai spectaculoase peşteri de pe Terra. De la desenele ruperstre din Spania şi Franţa, până la adevărate minuni ale naturii, în Turcia şi Italia, aceste locuri au fost catalogate drept cele mai fermecătoare minuni ale naturii din subteran.

Peştera Altamira (în traducere - „vedere înaltă") este faimoasă pentru desenele rupestre provenite din Paleolitic ce îi acoperă pereţii. Picturile înfăţişează animale sălbatice şi oameni în diverse ipostaze într-un stil care trimite la faimoasa Capelă Sixtină din Vatican. Această minune a naturii se află în apropierea oraşului Santillana de Mar din regiunea Cantabria (Spania), la 30 de kilometri de oraşul Santander.

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: MNCN-CSIS

„Cueva de los Manos" (Peştera Mâinilor) are, dincolo de o frumuseţe paradisiacă, o zestre istorică incredibilă. Numele grotei vine tocmai de la urmele de mâini, cu o vechime de peste 13.000 de ani, prezente pe pereţii peşterii, alături de desene înfăţişând animale, vânători, copaci şi alte elemente din natură. Peştera a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1999. „Cueva de los Manos" se află în provincia Santa Cruz din Argentina.

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: Shutterstock

Peşterile Albastre de pe partea vestică a insulei greceşti Zakynthos pot fi vizitate doar pe mare întrucât regiunea este sălbatică şi aspră, cu munţi stâncoşi şi multe grote. Acestea sunt deopotrivă la fel de uimitoare întrucât lumina solară se reflectă din apă, direct pe pereţii peşterii, colorându-i într-un albastru cu adevărat special. De asemenea, în vecinătatea ţărmurilor sud-estice ale insulei, apele mării au cele mai mari adâncimi din întreaga regiune mediteraneană!

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: dreamstime.com

Stalactitele care par că se scurg dintr-o peşteră spendidă aflată în regiunea Dordogne din Franţa au uimit atât speologii, cât şi turiştii. Aceste formaţiuni sunt create după ce apa puternic mineralizată se scurge, lăsând în urmă carbonat de calciu şi minerale. Culoarea extraordinară a stalactitelor şi a stalacmitelor este dată de mineralele cristalizate. Regiunea Dordogne se află în sud-vestul Franţei şi este renumită şi pentru picturile preistorice din peşteri, pentru castelele magnifice şi pentru bucătăria cu un gust inegalabil în lume.

image

Foto: dreamstime.com

Peştera Kaklik din Turcia este o variantă subterană a tavertinelor de la Pamukkale. Imaginea actuală a rocilor, formată pe parcursul a mii de ani, se datorează apelor bogate în sulf care străbat peştera. Conţinutul puternic sulfuros produce însă şi un miros neplăcut.

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: dreamstime.com

Reţeaua unică de caverne de sub Parcul Naţional Gunung Mulu din Borneo (Malaysia) are o suprafaţă de aproximativ 360 de kilometri pătraţi! Numai operaţiunea de cartografiere a întregului sistem subteran durează deja de mai bine de 30 de ani. În interiorul parcului este amenajat un hostel şi un restaurant pentru turişti.

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: dreamstime.com

Peştera Borgio Verezzi din Italia a fost descoperită de trei adolescenţi în anul 1933, iar acum este deschisă publicului. Formaţiile inedite de stalactite şi stalacmite sunt atracţia turiştilor datorită dimensiunilor fabuloase.

Cele mai impresionante peşteri din lume

Foto: Konstantinos Kourtidis

Peștera Flautului din Stuf este cea mai mare și mai impresionantă peșteră naturală din China și se află în nord-vestul orașului Guilin. Este împărțită în diferite „încăperi" și, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a servit ca refugiu pentru numeroși oameni. Deşi culorile uimitoare sunt provenite de la iluminarea artificială, efectul creat este de-a dreptul impresionant, întrucât scoate în evidenţă sculpturile naturale fascinante.

image

Foto: Shutterstock

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite