Foști premieri europeni condamnați definitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Năstase nu este singurul fost premier european condamnat definitive, notează postul DIGI TV. Iulia Timoşenko sau Alain Juppe sunt doar două nume de oficiali care au avut aceeaşi soartă. Lista cuprinde şi foşti premieri din Italia sau Macedonia. 

Printre cei mai cunoscuţi foşti premieri condamnaţi la închisoare este Iulia Timoşenko. Simbol al Revoluţiei Portocalii, aceasta ispăşeşte şapte ani de închisoare pentru delapidare de fonduri şi abuz de putere. A fost condamnată pentru că a semnat, fără autorizarea Guvernului, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor, care ar fi adus Kievului prejudicii de aproape 200 de milioane de dolari.
 
În Italia, doi foşti oficiali au fost vizaţi de o sancţiune definitivă. Giulio Andreotti, închis 24 de ani pentru că a comandat mafiei, în 1979, să asasineze un jurnalist incomod, şi Bettino Craxi, condamnat în anii '90 la aproape 10 ani de închisoare pentru finanţarea ilegală a partidului său.


Şi Vlado Buckovski, fost premier al Macedoniei, a avut parte de o sentinţă asemănătoare. Instanţa a decis în 2007 ca el să stea trei ani şi jumătate după gratii pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.
Fostul prim-ministru francez Alain Juppe a fost şi el condamnat definitiv, de data aceasta la 18 luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa a fost dată în 2004, pentru deturnare de fonduri.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite