Divorţ în stil european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalele din UE vor aplica aceleaşi proceduri de divorţ, indiferent de ţara de origine a celor doi soţi. Noua măsură care se aplică parţial în UE dă posibilitatea alegerii tribunalului şi a ţării în care să se desfăşoare procesul.

552 de deputaţi europeni s-au exprimat „pentru“,  89 „împotrivă“ şi 35 s-au abţinut la adoptarea raportului deputatei germane Evelyne Gebhardt la Strasbourg.

Documentul în cauză modifică şi completează regulamentul UE privind competenţele judiciare şi legea aplicabilă problemelor matrimoniale („Rome III“). Anual, în UE se încheie circa 350.000 de căsătorii între soţi cu cetăţenii diferite, care trăiesc în state diferite sau într-un alt stat membru a cărui cetăţenie nu o deţin.

În plus, anual au loc 170.000 de divorţuri trans­frontaliere în UE. Prezentul regulament le oferă acum posibilitatea de a alege tribunalul şi ţara în care să se desfăşoare procesul.

Până în prezent, cuplurile trebuiau să apeleze la justiţia din ţara de origine sau de reşedinţă a unuia dintre soţi. Potrivit regulilor actuale, când este vorba de soţi cu naţionalităţi diferite sau când cei doi trăiesc în străinătate, fiecare stat aplică propria legislaţie pentru a decide asupra divorţului. Noul regulament stipulează că tribunalele europene vor trebui să decidă după aceleaşi reguli în pronunţarea divorţului.

Nu toate statele UE susţin iniţiativa

Simplificarea procedurilor de divorţ în UE a fost lansată de nouă dintre statele membre - România, Austria, Spania, Franţa, Italia, Slovenia, Luxemburg, Grecia şi Ungaria.

Cele nouă au recurs la procedura de „cooperare întărită“, prevăzută de Articolul 43 din tratatul UE. Solicitarea a fost acceptată de Comisia Europeană, care a lansat procedura de modificare.

 Nu toate statele UE sunt însă de acord cu această iniţiativă. Franţa, care deţine preşedinţia UE, nu s-a pronunţat explicit în favoarea măsurii, iar Germania, Belgia, Portugalia, Lituania şi Slovacia „încă se gândesc“. La fel şi Estonia, Polonia, Cehia, Finlanda şi Letonia.

Surse europene spun că procedura poate fi aplicată, dacă Irlanda nu va recunoaşte totuşi Tratatul de la Lisabona, având în vedere derogările acordate deja Irlandei, Marii Britanii şi Danemarcei.

 În prezent există 26 de proceduri de divorţ, iar în cazul căsătoriilor între cetăţeni provenind din ţări diferite este dificilă decizia privind legislaţiile naţionale de aplicat la divorţ şi, mai ales, pentru încredinţarea minorilor născuţi în asemenea căsătorii şi al partajului bunurilor comune.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite