Deputatul Ion Dumitru, achitat şi pentru tancul vopsit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Dumitru şi Mugurel Surupăceanu
Ion Dumitru şi Mugurel Surupăceanu

Deputatul PSD Ion Dumitru (56 de ani) a fost achitat, ieri, de instanţa supremă, în dosarul privind achiziţionarea supraevaluată a unui tanc. Judecătorii au luat această decizie - care poate fi contestată la Completul de cinci judecători - întrucât fapta nu ar exista.

Povestea tancului T55, vopsit în portocaliu şi abandonat la Centrul de colectare fructe de pădure din Târgovişte.În 2003, în iulie, o firmă-fantomă din Bucureşti a importat din Ucraina un tanc T55, model 1978. Vehiculului i se montaseră o lamă reglabilă şi un braţ hi­draulic, devenind astfel „buldozer uni­versal".

În România, utilajul a intrat fără niciun fel de document, fără carte teh­nică şi fără declaraţie de import şi a fost „vândut" unei societăţi deţinute de Mugurel Surupăceanu, actual deputat PSD. Tancul a fost transportat pe calea ferată, iar destinaţia a fost Rovinari. Aici urma să fie preluat de destinatarul transportului - societatea lui Surupăceanu, Energoreparaţia Rovinari SRL. Surpriza a venit la coborârea tancului din vagon. Atunci i s-a rupt sistemul hidraulic.

Tancul T55 a fost cumpărat cu 6.000 de dolari din Ucraina  şi a fost vândut „Regiei Pădurilor“ cu 220.000 de euro

Tancul T55 a fost cumpărat cu 6.000 de dolari din Ucraina  şi a fost vândut „Regiei Pădurilor“ cu 220.000 de euro

Afaceri preluate de mama lui Surupăceanu

Surupăceanu a decis ca T55-ul să fie dus în curtea unei alte societăţi adminis­trate de el - Maestro SRL, iar până în 2004, tancul a rămas în paragină. În 2004, după ce Surupăceanu a devenit prefect de Gorj, a fost nevoit să iasă din firme, iar locul său l-a luat mama sa, Iuliana Surupăceanu. La două zile după instalarea ca prefect a lui Mugurel Surupăceanu, Ion Dumitru, fostul şef al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), l-a informat pe şeful Direcţiei Tehnice că în Gorj se află un utilaj care ar putea fi folosit la lucrări silvice. Cu toate că experţii au constatat că tancul nu aduce niciun folos regiei, la 14 iulie 2004, Eufrat SRL - firma mamei lui Mugurel Surupăceanu - a trimis la Romsilva o ofertă privind T55-ul.

După 10 zile, RNP a organizat licitaţia pentru achiziţionare, cu un caiet de sarcini compus dintr-o singură filă. În acesta s-a descris exact T55-ul deţinut de firma controlată de Surupăceanu. Eufrat SRL a câştigat licitaţia, iar la16 decembrie 2004, pentru tanc au fost plătiţi 220.000 de euro, bani din fondurile publice ale Romsilva. Suma a ajuns în contul societăţii Eufrat SRL, controlată de Surupăceanu, cel care cumpărase tancul din Ucraina cu doar 6.000 de dolari. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite