Cum îi răspund studenţii la Medicină ministrului Sănătăţii, după ce a declarat că rezidenţii ar trebui să rămână în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) i-au transmis Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii, că medicii au în continuare numeroase motive pentru care să plece din ţară. Declaraţia federaţiei vine după ce Sorina Pintea a declarat marţi că medicii rezidenţi ar putea fi obligaţi să rămână în ţară după finalizarea studiilor, timp de câţiva ani.

Studenţii la Medicină enumeră motivele care îi fac pe rezidenţi să părăsească România şi afirmă că, în ciuda creşterilor salariale, condiţiile din spitale sunt în continuare sub aşteptări, gărzile nu sunt plătite, iar oportunităţile de învăţare şi dezvoltare, limitate.

„Propunerea prezentată de actualul Ministru al Sănătăţii, doamna Sorina Pintea, prin care medicii rezidenţi ar fi obligaţi să rămână în ţară pentru un anumit număr de ani nu este considerată optimă de către Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).

Chiar şi în contextul ultimelor majorări salariale din sistemul medical românesc, există numeroase motive pentru care medicii tineri aleg să părăsească România: lipsa dotărilor din spitale, oportunităţi extrem de limitate de cercetare şi dezvoltare, cât şi gărzi neplătite pentru medicii rezidenţi.

Acestea sunt doar câteva dintre neajunsurile sistemului medical românesc ce împiedică desfăşurarea unui act medical de aceeaşi calitate cu a altor sisteme de sănătate occidentale“,  a transmis FASMR pentru Digi 24.

Ce a declarat ministrul Sănătăţii despre medicii rezidenţi

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii,  a declarat marţi că se gândeşte la o modalitate prin care să îi oblige pe medicii rezidenţi să rămână în ţară pentru „un anumit număr de ani“, argumentând că salariile medicilor din spitale au fost crescute.

„Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut“, a afirmat Sorina Pintea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite