Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.

Rezervările de vacanță online nu sunt așa de sigure FOTO: Arhivă
Rezervările de vacanță online nu sunt așa de sigure FOTO: Arhivă

Un tânăr din Bucureşti a găsit pe internet o vacanţă în Grecia. A folosit o aplicaţie de încredere şi nu se gândea niciodată că ar putea fi înşelat. 

După ce şi-a ales camera şi perioada sejurului, a primit un mesaj prin care i se cerea să plătească urgent serviciile, alfel rezervarea va fi anulată. 

"Am intrat pe link, am fost redirecţionat pe o altă pagină, unde mi s-au solicitat datele de pe card. Am primit chiar şi o notificare din aplicaţia băncii. Am aprobat şi în felul acesta, am rămas fără 2.500 de lei", a declarat tânărul pentru Observator.

Cel mai probabil, infractorii cibernetici au avut acces la lista clienţilor hotelului şi au trimis un link fals, în numele platformei online de rezervare. De altfel, internetul este plin de oferte înşelătoare în perioada concediilor. 

"Toţi suntem tentaţi să cumpăram mai ieftin, dar acolo unde diferenţa este de 50-70%, atrag atenţia tuturor că şansa să fie un fake sau o păcăleală este de 90%. Eu recomand tuturor să lucreze cu agenţiile de turism pentru că există un contract, este o siguranţă că turistul nu-şi pierde banii!", precizează Alin Burcea, preşedinte ANAT.

Odată cu dezvoltarea şi folosirea intensivă a inteligenţei artificiale, anunţurile online cu vacanţe false au crescut cu 900%. Iar odată ce efectuăm o plată către un site suspect, şansele să ne mai recuperăm banii sunt aproape de zero. 

"În momentul în care am dat click, banii au plecat. Nu există varianta că sunt într-o zonă gri, sau ceva asemănător şi de aceea e important să fim foarte atenţi către cine faci plata", explică Alin Becheanu, reprezentant bancă.

Specialiştii Directoratului de Securitate Cibernetică avertizează că hackerii ne pot accesa conturile şi prin intermediul reţelelor wi-fi din hoteluri sau aeroporturi. 

"De cele mai multe ori, acele reţele sunt nesecurizate şi în momentul în care facem tranzacţii financiare de pe acele reţele trebuie să ştim că ne expunem unui risc, că atacatorii care monitorizează acea reţea să monitorizeze şi aplicaţiile de internet banking. De aceea ar fi de preferat să avem un antivirus instalat pe dispozitiv", spune Mihai Rotaru, reprezentant DNSC.

O treime dintre români nu verifică elementele de siguranţă ale site-urilor

Poliţia Română susţine că o treime dintre români nu verifică elementele de siguranţă ale site-urilor pe care navighează şi nici dacă pagininle magazinelor online sunt reale.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite