CEZ vrea să intre în forţă pe piaţa producţiei de electricitate
0Grupul ceh este interesat atât de proiecte proprii în energia eoliană sau de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi de achiziţia de hidrocentrale sau termocentrale Includerea în
Grupul ceh este interesat atât de proiecte proprii în energia eoliană sau de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, cât şi de achiziţia de hidrocentrale sau termocentrale
Includerea în portofoliu a unor producători de energie a devenit un element-cheie pentru afacerile companiilor de furnizare şi distribuţie a electricităţii. Pentru că accesul la energie cu preţuri competitive face diferenţa între cei care câştigă şi cei care pierd marii clienţi. Din acest motiv, cehii de la CEZ, care deţin în România compania Electrica Oltenia, urmăresc îndeaproape posibilităţile de achiziţii în sectorul producţiei de energie."Majoritatea investitorilor de pe piaţa energetică sunt supracapitalizaţi în prezent, dar nu există suficiente proiecte în care să investim banii. Nu ar fi o problemă pentru CEZ să investească sute de milioane de euro în România, există aceşti bani", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Jan Veskrna country manager CEZ România.
Potrivit acestuia, rolul reprezentanţei va fi să găsească pentru boardul de la Praga oportunităţi bune de investiţii în România. Iar spectrul nu este deloc unul restrâns. O achiziţie bună ar reprezenta-o o serie de centrale din portofoliul Hidroelectrica, prima ţintă fiind microhidrocentralele. "Stăm la colţ, liniştiţi, de doi ani, aşteptând lansarea procesului de privatizare pe partea hidro. Acum consider că există oarecare şanse, ţinând cont de strategia energetică lansată de Ministerul Economiei", a adăugat Veskrna.
Producătorii trebuie restructuraţi în trei-patru ani
Nici proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă nu este lăsat deoparte. În ceea ce priveşte sectorul termo, dincolo de interesul pentru participarea la privatizarea complexurilor energetice din Oltenia, grupul CEZ se află deja în cărţi pentru modernizarea termocentralelor de la Borzeşti şi Galaţi, proiecte pentru care va depune scrisori de interes în aceste zile. "Termocentralele reprezintă o afacere foarte promiţătoare, dar şi concurenţa aşteaptă asta", a spus Veskrna. Compania urmăreşte, de altfel, şi termocentralele aflate în administrarea consiliilor locale, fiind în discuţii cu cele aflate în raza sa de acţiune.
"Restructurarea producătorilor în maximum trei-patru ani este foarte importantă, trebuie să ne decidem ce facem cu ei, altfel riscăm să devenim importatori de electricitate", a declarat, pentru "Adevărul", oficialul CEZ România. El a declarat, referindu-se îndeosebi la complexurile energetice, că dacă privatizarea acestora întârzie, costurile lor de operare cresc, iar valoarea în piaţă va descreşte. "Acum e un moment foarte bun pentru România de a vinde la un preţ bun. În plus noi nu putem aştepta şi am început deja să ne dezvoltăm un business în paralel. Astfel, nu vom mai fi atât de agresivi în a oferi un preţ bun", a punctat Veskrna. De altfel, CEZ intenţionează, pe termen mediu, să construiască o capacitate de producţie din surse eoliene de circa 100 MW.
258 clienţi eligibili, pierduţi într-un an
Numai anul trecut, Electrica Oltenia a înregistrat per total cu 7% mai puţine vânzări de electricitate şi a pierdut 258 de clienţi eligibili, potrivit reprezentanţilor companiei. "La sfârşitul anului 2005, a avut loc un şoc pe piaţa de energie, prin introducerea unor noi mecanisme de tranzacţionare, dar adevăratele efecte s-au văzut în toamna lui 2006, când producătorii au început să vândă o mare parte a energiei pe Piaţa Contractelor Bilaterale (PCCB) (administrată de OPCOM - n.r.), la preţuri cu 30% mai mari faţă de contractele bilaterale pe termen lung", a explicat Ion Lungu, directorul CEZ Trade. Potrivit acestuia, aceasta a creat un dezavantaj între traderii care aveau contracte bilaterale pe termen lung şi cei obligaţi să cumpere de pe pieţele centralizate, care s-a resimţit şi în vânzări.
Profitul companiei a crescut totuşi anul trecut cu 37%, la 95,2 milioane de lei.
Acum e un moment foarte bun pentru România de a vinde producătorii la un preţ bun. Noi nu putem aştepta şi nu vom mai fi atât de agresivi în ofertă.
Jan Veskrna
country manager CEZ România