Arad: Alexandru Meszar, manager pentru fotbalul arădean
0
Clubul de fotbal pe care-l conduce a făcut paşi importanţi către Europa, iar jucătorii juniori au avut contact cu echipe din străinătate.
Profil
Născut - 16 august, 1970
Educaţie - Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Experienţă - fotbalist, lucrător în diferite lamuri comerciale, antrenor, manager
Familie - căsătorit, doi copii
A implementat cuvântul management în fotbalul de pe malul Mureşului. Fotbalist şi mai apoi antrenor, a ales propriul drum din două motive. Primul a venit după ce a observat talentul unor jucători pe care îi antrena, iar al doilea, pentru că avea creionate în minte ideile pentru o finalitate adevărată în fotbalul juvenil. În 2002, a pus bazele clubului Atletico, având în minte promovarea copiilor şi juniorilor în fotbalul mare.
„Am văzut greşeli foarte mari la alte cluburi. Mulţi bani, inclusiv în ziua de azi, aruncaţi fără un scop şi fără să aducă venit mai târziu. Mi-am dorit să fac altceva. Să demonstrez că se poate face performanţă cu bani mult mai puţini”, a explicat tânărul manager.
Conectaţi la fotbalul adevărat
Anii de muncă serioasă au adus şi primele rezultate notabile: tineri selecţionaţi la loturile naţionale, victorii în numeroase turnee interne şi externe, jucători urcaţi în campionatele seniorilor. Cireaşa de pe tort, juniorii crescuţi în gruparea condusă de Meszar au luat contact cu fotbalul mare. Dumitru Copil a petrecut doi ani în Scoţia, la Hearts of Midlothian, Richard Filaret a fost 6 luni la Celtic Glasgow şi, recent, Marius Chindriş şi Florin Purece au jucat o jumătate de an la Notthingham Forrest.
„Nu e suficient. Dacă am un jucător la lotul naţional, vreau trei. Dacă am doi jucători daţi afară, vreau cinci. Şi aşa mai departe. Suntem calificaţi la trei turnee zonale în acest an. Ar fi fost bine să fie patru. Tot timpul vreau mai mult, altfel merg în jos”, şi-a mărturisit arădeanul ambiţia.
Lecţii din viaţă
A urmat cursuri de management atât în timpul facultăţii, cât şi pe cont propriu, în Germania şi Ungaria. A preferat să aplece urechea şi la lecţiile vieţii, învăţând mult din mers. „Sunt bune, dar viaţa e cea care te învaţă ce să faci. Nu mi-e ruşine să spun că am lucrat în comerţ, ca agent, apoi director. Mi-a folosit, ai nevoie în fotbal de experienţă managerială. Toate cluburile se plâng că nu au bani. Eu, când nu-i am, încerc să-i fac”, a adăugat Meszar.
Întrebări şi răspunsuri
E pregătită România să devină o pepinieră adevărată pentru cluburile mari?
Deocamdată, nu. Sunt foarte puţine echipe care îşi pot arăta copiii pentru extern. Sunt copii mult mai talentaţi în ţară care vor fi văzuţi abia când au 17-18 ani şi va fi prea târziu. Barcelona a câştigat Champions League cu foarte mulţi jucători din Academia proprie, pe care i-a luat când aveau 11-13 ani. La noi, prin managementul unor cluburi, nu vor putea ajunge niciodată acolo. Sunt cazuri când chiar îi ascund!
Ce le ceri copiilor care cresc în clubul vostru?
Corectitudine, modestie şi să nu fie mulţumiţi. Poţi fi junior în Divizia B, te aplaudă 600 sau 3.000 de spectatori Nu e de ajuns. Continuă serios, ca mâine să te aplaude 10.000. Am avut cazuri concrete de jucători care s-au mulţumit cu aşa ceva şi au rămas pe loc.
Ce-i place
Să-şi petreacă timpul liber alături de familie. „Preferăm munţii din Austria. Iarna mergem la ski, vara, cu bicicleta. Când avem liber, suntem ori la bazin, ori pe bicicletă, ori la pădure”, a spus Meszar.
Ce nu-i place
„Nu îmi plac miştourile, lipsa de seriozitate, caterinca, minciunile. În domeniul nostru sunt foarte mulţi oameni pe al căror cuvânt nu te poţi baza”, a mărturisit arădeanul.
Toate cluburile se plâng că nu au bani. Eu, când nu-i am, încerc să-i fac
Alexandru Meszar, manager