11 milioane trebuie să meargă la analize
0Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va începe pe 1 iulie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, urmând ca 11 milioane de rămâni să fie
Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va începe pe 1 iulie, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, urmând ca 11 milioane de rămâni să fie invitaţiu la analize până la sfârşitul anului. Programul se va desfăşura timp de 15 luni, asiguraţii urmând să primească treptat scrisori prin care sunt invitaţi la analize.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat că derularea efectivă a programului va începe odată cu prezentarea primilor pacienţi la medicii de familie sau după efectuarea primelor programări de către medicii de familie.
"Cei născuţi în luna iulie vor primi scrisorile în etape, în cursul lunii iulie, conform contractului încheiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu Poşta Română", a spus ministrul. El a precizat că titularul de contract pentru distribuirea scrisorilor şi taloanelor pentru pacienţi şi medici, necesare accesului în programul de evaluare, este Casa de Asigurări de Sănătate, care a semnat contractul pentru distribuire cu Poşta Română.
Conform aceluiaşi contract, cei născuţi în luna august vor primi scrisorile în a treia decadă a lunii iulie. Până la sfârşitul anului, toţi cetăţenii vor primi scrisorile şi taloanele, crede ministrul.
"Primele două luni vor fi probabil de rodaj, mai ales că iulie şi august coincid cu perioada de concedii atât pentru medici cât şi pentru cetăţeni", a spus ministrul. Acesta a adăugat: "La începutul lui iulie s-ar putea să nu fie afluenţă mare la cabinetele medicilor de familie şi, implicit, la laboratoare".
Nicolăescu a adăugat că până la sfârşitul săptămânii următoare, pe site-ul ministerului va fi postată aplicaţia informatică intermediară care va permite medicilor de familie să colecteze şi să prelucreze datele medicale ale fiecărui pacient. În urma prelucrării datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boală sau mai multe. În concluzie, medicul nu va mai scrie de mână riscograma şi după ce o va completa, va avea şi rezultatul acesteia. În plus, potrivit ministrului, acest soft intermediar face şi nomenclatoarele de raportare lunară către Casele de asigurări, scutind din nou medicii de a mai scrie de mână.