1 Decembrie. Studenţii de la Paris, veniţi din toate colţurile lumii, urează „La mulţi ani” României într-un video inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Marinescu, studentă la Paris, a realizat video-ul de 1 Decembrie împreună cu un prieten francez   FOTO: Youtube/Augustin Roncin
Alexandra Marinescu, studentă la Paris, a realizat video-ul de 1 Decembrie împreună cu un prieten francez   FOTO: Youtube/Augustin Roncin

O româncă masterandă la Institutul de Studii Politice „Sciences Po” din Paris a realizat un video în care colegii ei internaţionali, dar şi profesori universitari, urează „La mulţi ani” României cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie 2014. Tinerii vin din ţări precum Germania, Franţa, Serbia, Ucraina, Mexic, Statele Unite sau Italia.

„Participanţii la film sunt colegi şi profesori de-ai mei din cadrul Institutului de Studii Politice «Sciences Po» Paris, pe care i-am întrebat dacă doresc să participe la un mic film cu ocazia Zilei Naţionale pentru a-i ura României «La Mulţi Ani!». Foarte deschişi, ei au acceptat cu entuziasm să contribuie la acest proiect şi chiar să poarte un accesoriu românesc, fapt ce mi-a umplut inima de bucurie!”, a povestit pentru „Adevărul”, Alexandra Marinescu, românca masterandă la Paris care a realizat video-ul.

Ea a povestit că, timp de o lună, a avut cu ea, zi de zi, la facultate, într-o geantă, clopul, băsmăluţe şi steguleţe pentru a fi gata în orice moment să mai prindă pe cineva, întrucât îşi dorea din suflet să aibă cât mai multe ţări reprezentate.

„Filmările au durat o lună pentru că trebuia să găsesc momentul potrivit pentru a filma fiecare participant în parte şi, mai ales, pentru reunirea grupurilor. Uneori stabileam întâlniri, iar alte ori pur şi simplu îi vedeam pe culoarele facultăţii şi îi abordam cu acest subiect. Îmi amintesc, de exemplu, că pe colegii din Germania i-am filmat cu 15 minute înainte de un examen la Politica UE şi totuşi au fost atât de veseli şi de dezinvolţi! Pe alţii i-am filmat fix după examen şi erau la fel de bucuroşi! A fost o experienţă incredibilă pentru toată lumea! Am fost extrem de fericită să pot conta şi pe participarea profesorilor!", a spus Marinescu. 

Ea s-a ocupat de filmarea studenţilor, de „costumarea” lor şi, desigur, i-a învăţat să spună „La mulţi ani, România!”. Filmarea a fost realizată cu un smartphone, „ceea ce arată că atunci când te investeşti din suflet şi cu dragoste, rezultatul nu poate fi decât unul frumos! Este adevărat că proiectul a solicitat multă perseverenţă şi răbdare, însă rezultatul a fost pe măsura muncii depuse", a mai spus tânăra. Ea a dorit să-i mulţumească unui prieten francez, Augustin Roncin, care s-a îndrăgostit de România după ce a vizitat-o şi care s-a ocupat de aspectele tehnice ale filmuleţului, precum montajul şi muzica. 

„Sunt o tânără care iubeşte foarte mult România şi care se luptă pentru o imagine demnă şi respectată a ţării sale, atât la nivel european, cât şi mondial. Astfel, am creat în cadrul facultăţii «amicala franco-română Eugène Ionesco» cu care organizez diferite ieşiri culturale în Paris, cu scopul de a le arăta colegilor străini laturile încă nedescoperite ale frumoasei noastre ţări. De exemplu, am organizat vizită ghidată a Ambasadei României la Paris cu ocazia zilelor patrimoniului, am mers împreună cu colegii la teatrul Huchette pentru a asista la piesa «Cantăreaţa cheală» de Ionesco şi participam la diferite spectacole organizate de către Institutul Cultural Român din Paris", a mai spus tânăra care deţine şi o pagină de Facebook unde promovează România.

De 1 Decembrie, Alexandra Marinescu are şi un mesaj pentru românii de pretutindeni: "Să ne iubim din suflet ţara şi mereu, dar mereu şi oriunde ne-am afla în această lume, să fim mândri că suntem români ! La mulţi ani, români ! La mulţi ani, România!”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite