Tusea la copii. Dr. Mihai Craiu: „Medicamentele date în doze repetate sunt inutile și uneori dăunătoare“

0
Publicat:

Tusea la copii trebuie tratată cu calm, iar doctoriile date în doze repetate sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare, transmite dr. Mihai Craiu, medic pediatru și creatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii.

 Tusea copiilor poate dura chiar și 20 de zile  FOTO:Arhivă, Adevărul
Tusea copiilor poate dura chiar și 20 de zile FOTO:Arhivă, Adevărul

„Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa? Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică. Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei...), tusea vine și <stă> în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

În continuare, medicul subliniază că „orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse, iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare”.

Recomandarea pediatrului este ca părinții să se înarmeze cu „multă răbdare”.

„De ce răbdare? Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele). Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM - cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților”, a explicat dr. Craiu.

Dr. Mihai Craiu: Tusea trebuie tratată cu calm

Specialistul a făcut o listă cu aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari. Pe primul loc sunt antitusivele - dextrometorfan, codeină, urmează expectorantele - guaiafezine; descongestionante nazale - pseudoefedrină, fenilefrină; precum și antihistaminice - bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină. 

„De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră ("warning") la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului. De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare”, a precizat medicul Mihai Craiu.

În consecință, planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută, este simplu. Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm, susține dr. Craiu.

„Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot... de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și... RĂBDARE. Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare”, este concluzia medicului Mihai Craiu.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite