Plante care îmbunătăţesc circulaţia cerebrală
0
Ţi se întâmplă frecvent să nu mai reuşeşti să te concentrezi? Este posibil ca circulaţia sanguină de la nivel cerebral să se facă deficitar.
Tulburările de vedere şi durerile severe de cap sunt doar câteva dintre semnele care indică o proastă circulaţie sanguină la nivel cerebral. Potrivit medicilor, aceasta ar trebui să se producă fără cusur, deoarece diminuarea ei împiedică oxigenul să ajungă la celulele nervoase, proces ce poate duce la accident vascular cerebral (AVC).
Păducelul dilată vasele de sânge

Prin acţiunea benefică pe care o are asupra vaselor de sânge, păducelul este folosit frecvent în tratarea migrenelor. Însă remediul are efecte maxime doar dacă se consumă în scop profilactic, fiind una dintre plantele de la care se pot folosi atât fructele, cât şi florile şi frunzele. Jumătate de kilogram de fructe de păducel se coc şi, împreună cu jumătate de cană de apă, se pun la fiert timp de un sfert de oră. Sucul obţinut se strecoară şi se pune într-un vas la frigider. Se recomandă câte o lingură de suc de păducel de trei ori pe zi.
Brebenelul stimulează oxigenarea ţesuturilor

Brebenelul îmbunătăţeşte circulaţia sanguină de la nivel cerebral, datorită unui alcaloid, o substanţă organică produsă de acesta. Brebenelul are efect de creştere a debitului sanguin al capilarelor cerebrale şi, implicit, a cantităţii de oxigen care ajunge la creier. De asemenea, este indicat şi în perioadele solicitante din punct de vedere intelectual, deoarece stimulează capacitatea de concentrare. Se foloseşte sub formă de infuzie, pe care o poţi prepara din cinci grame de frunze uscate şi jumătate de litru de apă. Amestecul se infuzează aproximativ zece minute. Se beau maximum trei ceşti de ceai pe zi.
Ginkgo biloba are efect tonifiant
Ginkgo biloba este un adevărat tonic cerebral, deoarece stimulează, în foarte scurt timp, circulaţia sanguină, crescând, astfel, afluxul de sânge către creier. Planta este bogată în flavonoide, substanţe cu rol antioxidant, de protecţie a vaselor de sânge. De asemenea, planta ajută la îmbunătăţirea memoriei şi capacităţii de concentrare. În plus, s-a demonstrat că gink-go biloba creşte cu 50 la sută capacitatea de refacere a creierului afectat de un accident vascular cerebral (AVC). Infuzia se prepară din 250 ml de apă şi dintr‑o linguriţă de plantă mărunţită, care se poate cumpăra de la PLAFAR. Se beau două-trei căni de ceai pe zi. De asemenea, ginkgo biloba se găseşte şi sub formă de suplimente alimentare, fiind recomandat câte un comprimat pe zi.
Rozmarinul, iarba ţinerii de minte
Persoanele care doresc să aibă o capacitate mare de memorare ar trebui să-şi facă o obişnuinţă din a consuma regulat ceai de rozmarin. Rozmarinul se poate consuma sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă şi 250 ml de apă. Se recomandă trei căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere. De asemenea, se poate folosi şi sub formă de tinctură.
Recomandare
Cere sfatul unui specialist înainte să apelezi la administrarea tratamentelor din plante.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie
Extractul din frunze de ginkgo biloba, folosit sub formă de ceai, tinctură sau de capsule, acţionează, în primul rând, ca angioactivator la nivelul circulaţiei centrale şi periferice, având efect vasodilatator şi trofic vascular. Acesta are efecte profilactice şi curative deosebite prin efectul antioxidant, este antiagregant plachetar, adică previne formarea cheagurilor.
La nivel cerebral, acţionează benefic asupra activităţii neuronale şi împiedică fenomenele de îmbătrânire şi de degradare a funcţiilor intelectuale.După administrare, pot să apară (rar) dereglări ale tranzitului intestinal sau reacţii alergice la nivelul pielii, precum şi stări de agitaţie sau de cefalee. De asemenea, se mai pot administra pastile ce au în compoziţia lor extract de ginkgo biloba, salcie (adaos de acid salicilic) şi seleniu organic (antioxidant şi capilaro-protectiv).