Pfizer lansează teste clinice pe om pentru unui vaccin cu ARN mesager împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testul clinic al Pfizer are loc în Statele Unte şi evaluează siguranţa unei doze a acestui nou vaccin şi imunogenicitatea, capacitatea de a provoca o reacţie imunitară.
Testul clinic al Pfizer are loc în Statele Unte şi evaluează siguranţa unei doze a acestui nou vaccin şi imunogenicitatea, capacitatea de a provoca o reacţie imunitară.

Laboratorul farmaceutic american Pfizer a anunţat că testează pe om un vaccin împotriva gripei care foloseşte tehnologia ARN mesager, folosită pentru prima oară la vaccinul său împotriva covid-19, o tehnologie care ar putea îmbunătăţi eficienţa actualelor vaccinuri împotriva gripei, cuprinsă în prezent între 40% şi 60%, relatează AFP.

Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat, la rândul său, că a lansat teste ale unui asemenea - în iulie.

Testul clinic al Pfizer are loc în Statele Unite şi evaluează siguranţa unei doze a acestui nou vaccin şi imunogenicitatea - capacitatea de a provoca o reacţie imunitară - acestuia la persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 65 şi 85 de ani.

La test urmează să participe câteva sute de persoane, potrivit unor detalii despre testul clinic, publicate pe un site guvernamental american.

Vaccinurile actuale împotriva gripei folosesc virusuri inactive - un proces care necesită un timp important de colectare.

Tulpini vizate ale virusului, care evoluează constant, este necesar să fie alese în vederea dezvoltării unor vaccinuri cu aproximativ şase luni înaintea apariţiei unei epidemii sezoniere.

Eficienţa vaccinurilor folosite pentru moment este, în general, de 40-60%.

„Fiabilitatea tehnologiei ARN mesager şi producţia sa rapidă ar putea să permită o mai bună asociere cu o tulpină (de virus aflat în circulaţie), o mai mare fiabilitate a aprovizionării şi să ofere oportunitatea unei îmbunătăţiri a eficienţei vaccinurilor actuale împotriva gripei”, subliniază într-un comunicat Pfizer.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că gripa îmbolnăveşte anual în mod grav trei până la cinci milioane de oameni şi omoară anual între 290.000 şi 650.000 de oameni.

În afară de gripă, Pfizer a anunţat că se pregăteşte să folosească tehnologia ARN mesager împotriva altor virusuri respiratorii şi împotriva unor boli genetice şi cancere.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite