Noua variantă a vaccinului Moderna împotriva COVID-19, autorizată de Comisia Europeană

0
Publicat:

Comisia Europeană a dat undă verde vaccinului Moderna, actualizat pentru a combate subvarianta XBB.1.5 a virusului COVID-19. Decizia vine în contextul în care sezonul rece se apropie, iar numărul cazurilor de coronavirus este în continuă creștere și noi tulpini continuă să apară.

Noua variantă a vaccinului produs de Moderna, aprobat de Comisia Europeană FOTO Shutterstock
Noua variantă a vaccinului produs de Moderna, aprobat de Comisia Europeană FOTO Shutterstock

După ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a retras starea de urgență globală pentru COVID-19 la începutul lunii mai, virusul continuă să circule în întreaga lume și noi tulpini se dezvoltă. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat, în luna iunie, actualizarea vaccinurilor pentru a viza tulpina XBB a virusului, care a devenit predominantă în Europa și în alte regiuni.

Noul vaccin, administrat în doză unică

Vaccinul actualizat Moderna, care se concentrează pe subvarianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron, a fost aprobat pentru toate grupurile de vârstă, inclusiv pentru adulți și copii cu vârsta peste 5 ani. Noua formulă este administrată sub formă de doză unică, indiferent de vaccinurile primite anterior.

La începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a autorizat și vaccinul actualizat Pfizer-BioNTech, care a fost, de asemenea, adaptat pentru a oferi o protecție mai eficientă împotriva subvariantei XBB.1.5 și este administrat tot printr-o singură doză.

Aceste două vaccinuri actualizate au fost aproape în paralel de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), autoritatea europeană de reglementare.

Comisia Europeană a accelerat procesul de introducere pe piață a acestor vaccinuri actualizate pentru a permite statelor membre să se pregătească pentru campaniile de vaccinare din toamnă și iarnă.

În Statele Unite ale Americii, autoritățile sanitare au anunțat, luni, că autorizează, de asemenea, vaccinurile actualizate produse de Moderna și Pfizer-BioNTech, în contextul în care numărul de spitalizări asociate COVID-19 este în creștere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite