Medicover: Otitele acute (P)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exista 3 grupe mari de otite, corespunzand localizarii inflamatiei: externa, medie si interna
Exista 3 grupe mari de otite, corespunzand localizarii inflamatiei: externa, medie si interna

Otita acuta reprezinta inflamatia sau infectia urechii . Exista 3 grupe mari de otite, corespunzand localizarii inflamatiei: externa, medie si interna.

Otita externa reprezinta inflamatia pavilionului auricular si/sau a conductului auditiv extern (canalul ce duce spre timpan).

Otita medie reprezinta inflamatia timpanului si a cavitatii timpanice ; cavitatea timpanica este o camaruta mica, situata in spatele timpanului, in mod normal plina cu aer. In otita aceasta se umple cu lichid (ser, mucozitati sau puroi).

Otita interna, mai rar intalnita, cuprinde inflamatia labirintului cohlear si vestibular.

Otita externa acuta difuza

Apare cel mai frecvent vara, mai ales din cauza contaminarii microbiene din apa piscinelor. O alta cauza o reprezinta uzul betisoarelor de ureche, care ar trebui evitate. Practic, in otita externa se inflameaza pielea conductului auditiv extern. Cei mai frecventi microbi intalniti sunt Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus .

Simptome si semne:
• durere la apasarea pe ureche sau la tractiunea posterioara a pavilionului;
• pielea de la intrarea in canalul auditiv apare tumefiata, ingustand canalul;
• de regula, auzul este normal sau doar usor scazut (spre deosebire de otita medie);

Otita externa nu are legatura cu raceala

Tratamentul in principal este local si consta in aplicarea de catre medic a unei mese de tifon imbibata cu o solutie de antibiotic. Mesa se schimba la 24-48ore de catre medic, care va practica si aspiratia eventualelor secretii din ureche. Pacientul isi va pune peste mesa picaturi din solutia de antibiotic, de 2-3 ori pe zi, timp de 5-7zile. In primele zile se vor administra si antalgice orale. In cazurile mai severe este nevoie si de antibiotice.

Otita medie acuta

Exista 3 forme principale:
-otita medie acuta sero-mucoasa
-otita medie acuta congestiva
-otita medie acuta bacteriana

Otita medie acuta sero-mucoasa

Apare frecvent in cadrul rinofaringitelor (racelile obisnuite). Se produce prin inflamarea si obstructia trompei Eustachio (canalul care face legatura intre urechea medie si faringe), din cauza obstructiei nazale, a secretiilor nazale si faringiene si a inflamarii faringelui.. Urechea medie se umlple de mucozitati, fara infectie bacteriana.

Simptome si semne:
• senzatie de infundare , de plenitudine auriculara;
• dureri usoare si trecatoare de ureche;
• pot aparea zgomote in urechi de tonalitate grava;
• pacientul isi aude propria voce in ureche (autofonie)
• context de raceala sau context de variatie brusca a presiunii atmosferice (de exemplu la aterizarea avionului);

Tratament: este reprezentat de tratamentul racelii: antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale, mucolitice. Nu sunt necesare antibioticele. Otita medie acuta sero-mucoasa cedeaza intr-un timp variabil, de la cateva zile la cateva saptamani, mentinandu-se de multe ori si dupa vindecarea racelii.

Citeste articolul complet!

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite