Medicover: Ce ne poate spune ecografia musculo-scheletală? (P)

0
0
Ecografia musculo-scheletala pot fi examinate diferite tipuri de articulatii
Ecografia musculo-scheletala pot fi examinate diferite tipuri de articulatii

Ecografia a devenit una din cele mai folosite metode imagistice in practica medicala, de multe ori fiind investigatia de prima intentie care orienteaza clinicianul.

Progresele deosebite in constructia si softul aparatelor au facut posibila folosirea acestei metode in specialitati tot mai variate ce merg de la clasica ecografie abdominala la cele mai sofisticate care examineaza aparatul cardio-vascular, tiroida, glanda mamara, ochiul, pielea si, desigur, aparatul locomotor.

Ecografia musculo-scheletala permite aprecierea structurilor musculare, a tendoanelor, a burselor, a unor ligamente, a spatiilor articulare si a sinovialelor. Cu aparate performante pot fi vazuti si unii nervi pe traiectele lor superficiale (nervul median in canalul carpian, nervul ulnar la cot).

Ea isi gaseste aplicabilitate in majoritatea afectiunilor reumatologice cum ar fi: poliartrita reumatoida, sclerodermia, polimiozita si dermatomiozita, sindromul Sjogren (pentru glandele salivare) spondilartropatiile sero-negative, artritele micro-cristaline si boala artrozica.

In aceste afectiuni aduce informatii referitoare la: acumularile de lichid intraarticular, starea sinovialelor si a suprafetelor osoase (in acest din urma caz putand vedea eroziuni marginale si geode inainte ca acestea sa aiba expresie pe filmul radiologic, ajutand astfel la stabilirea mai rapida a unui diagnostic si inceperea prompta a tratamentului).

Prin ecografie se poate monitoriza raspunsul la tratament.

Patologia posttraumatica este un alt domeniu in care ecografia musculo-scheletala aduce informatii valoroase. Se pot vedea rupturile musculare sau musculo-tendinoase, se poate stabili intinderea lor si se poate urmari procesul de vindecare.

Pot fi examinate diferite tipuri de articulatii. Articulatia umarului este printre cele mai importante. Pe acest segment valoarea ecografiei este aproape similara cu a examinarii IRM aducand in plus si informatii asupra functionalitatii datorita manevrelor dinamice ce pot fi efectuate in cursul examinarii. La nivelul articulatiei genunchiului pot fi foarte bine vizualizate ligamentele colaterale, meniscurile, o eventuala hidrartroza sau modificari de sinovita. Articulatiile mici ale mainii si ale piciorului, articulatia cotului si cea coxo-femurala pot fi examinate de asemenea ecografic.

Citeste articolul complet.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri