Medic: „A crescut numărul accidentărilor la sporturile pe plajă“. Care este cel mai sigur şi mai sănătos tip de mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporturile practicate la extrem pot fi riscante
Sporturile practicate la extrem pot fi riscante

Fotbalul, voleiul, badmintonul sau skiul nautic sunt câteva sporturi care fac parte din bucuriile verii şi ale vacanţelor la mare. Dar, doar dacă există atenţie şi ponderaţie, altminteri ne putem alege cu entorse de gleznă şi de genunchi şi nu doar cu atât, atrag atenţia medici ortopezi.

„Numărul accidentărilor ca urmare a practicării sporturilor pe plajă a crescut anul acesta faţă de alţi ani“, afirmă dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, specializat în traumatologie sportivă.

Un fotbal pe plajă, un volei sau skiul nautic sunt activităţi relaxante şi plăcute dar, dacă sunt le practicăm extrem şi fără atenţie  riscăm entorse, fracturi de gleznă, rupturi de ligament sau de menisc, atrage atenţia specialistul.

 „În timpul jocurilor de fotbal sau de volei pe plajă se aleargă după minge, nisipul nu e drept, îţi alunecă piciorul, te trânteşti pe nisip şi se pot produce accidentări neplăcute. La kiting există riscul de a-ţi ieşi unul dintre picioare din suport, moment în care se răsuceste kite-ul, iar piciorul fix se poate accidenta. Iar la schi nautic, se poate răsuci unul dintre schiuri, cel care practică nu dă drumul la sfoară şi se pot produce accidentări foarte grave. Însă dintre toate, aş putea spune că cel mai riscant este fotbalul pe plajă, pentru că oboseşti mult mai repede, pentru că alergi mult pe suprafaţa denivelată, există şi contact, aluneci, te arunci pe jos”, descrie dr. Ion Bogdan Codorean riscurile pe care le implică practicarea sporturilor pe plajă (foto jos).

dr ioan bogdan codorean

Precauţii pentru a preveni accidentările

Specialistul subliniază că cel mai sigur şi sănătos tip de mişcare este alergatul pe malul mării dimineaţa devreme sau seara, deoarece suprafaţa de alergare este ideală, nisipul ud este suficient de moale, dar şi de drept pentru a nu forţa gleznele şi încheieturile.

Există câteva precauţii pe care iubitorii de mare şi de mişcare pe plajă le pot lua în seamă pentru a preveni accidentările: „Ideal este ca sporturile de plajă să se practice desculţ, fără niciun fel de încălţăminte, cu atenţie sporită la cioburi sau scoici ascuţite. Şlapii sau papucii de plajă reprezintă cea mai proastă opţiune, pentru că piciorul nu stă fix şi se alunecă în ei şi astfel se produc cele mai multe dintre entorse, iar în adidaşi intră nisip cu scoici şi creează disconfort”, conchide medicul.    

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite