„Este recomandat să ne asigurăm că piscinile respectă regulile standard de igienă“. Cu ce afecţiuni ale pielii te poţi întoarce din vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscinele murdare pot fi surse de boli de piele
Piscinele murdare pot fi surse de boli de piele

Vara şi vacanţa pot lăsa amintiri neplăcute pe piele. Infecţiile fungice de la nivelul pielii şi unghiilor, apariţia acneei sau agravarea acesteia, dermatita atopică sunt doar câteva dintre afecţiunile cutanate cu care te poţi întoarce din vacanţă.

Pentru a evita apariţia unor complicaţii medicale în perioada concediului, dar şi după ce ne întoarcem la muncă, este important, în primul rând, să alegem o cazare în care se pune accent pe igienă şi să nu facem economii la capitolul condiţii hoteliere.

Mai exact, lenjeria din hoteluri trebuie să fie curată, dar şi schimbată constant, astfel încât să eliminăm riscul de a contacta diverse afecţiuni dermatologice. Mai mult, se recomandă folosirea prosoapelor personale şi nu a celor închiriate.

În al doilea rând, este necesar să nu ne lipsească din bagajul de concediu creme, loţiuni, spray-uri cu factor de protecţie, care să ne apere de acţiunea nocivă a ultravioletelor, dar şi accesorii care ne feresc de efectele dăunătoare ale radiaţiilor.

Dar în trusa de vacanţă este bine să îşi facă loc şi diverse produse dezinfectante, antihistaminice, pentru a preveni şi trata potenţiale alergii, pansamente sterile, plasturi, unguente antiseptice, pentru răni uşoare, şerveţele umede şi uscate.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera, recomandă „să avem grijă în ce piscine, ştranduri sau bazine ne petrecem timpul, având în vedere că umezeala şi căldura favorizează înmulţirea microbilor – bacterii sau ciuperci. Este recomandat să ne asigurăm că piscinile respectă regulile standard de igienă. În caz contrar, acestea pot fi sursa a numeroase afecţiuni, cum ar fi infecţiile fungice, dermatita de contact, dar şi alte erupţii cutanate care, pe lângă disconfortul produs, necesită vizita la medic şi tratament de specialitate”.

Dr. Lucian Russu trece în revistă potenţialele afecţiuni dermatologice pe care le putem dezvolta în ceea ce ar trebui să fie o perioadă de odihnă.

Infecţii fungice. Marginea piscinelor, surse de infecţie

Înotul în piscină în zilele caniculare de vară poate fi o activitate extrem de plăcută, însă trebuie să avem în vedere şi riscurile de infecţii fungice. „Zonele cu apă mică, supraîncălzite de soare şi suprapopulate, aşa cum sunt cele de la marginea piscinelor, pot fi focare de infecţie. De asemenea, podelele din vestiare pot fi focare de infecţie, de aceea este absolut necesar să purtaţi şlapi. Afecţiunile de origine micotică pot fi locale, superficiale, sau sistemice, atunci când afectează şi organele interne. Printre simptomele frecvente ale infecţiilor fungice se numără: leziuni, durere, roşeaţă, apariţia unor vezicule, mâncărimi, descuamări ale pielii”, explică Dr. Lucian Russu.

Una dintre infecţiile fungice des întâlnite în sezonul cald este pitiriazisul versicolor. Aceasta este provocată de ciuperca Malassezia furfur, care se găseşte în mod normal pe piele  - este parte din flora microbiană normală - şi care, în anumite condiţii  - umezeală, căldură -, se înmulţeşte necontrolat şi devine patogenă. Se manifestă în special în cazul celor cu o barieră cutanată alterată, cu imunitate scăzută, şi este însoţită de pete închise la culoare. Devine cu atât mai vizibilă în sezonul cald, întrucât pielea afectată de tinea versicolor nu se bronzează la fel ca restul suprafeţei cutanate.

„Diagnosticarea pitiriazisului versicolor este adeseori foarte simplă. Medicul pune diagnosticul în urma examinării leziunilor cutanate, prin recoltarea unei probe din ţesutul afectat care este examinat sub microscop şi prin analiza pielii cu lampa Wood. În funcţie de particularităţile fiecărui caz, medicul poate recomanda tratament oral cu antifungice, tratament local cu creme şi unguente, precum şi curăţarea pielii cu geluri de duş şi şampoane special destinate îngrijrii pielii afectate de tinea versicolor. Deşi vindecarea intervine rapid, riscul de recurenţă este mare, mai ales în sezonul cald”, atrage atenţia medicul dermatolog. 

Tinea versicolor nu este o infecţie periculoasă, care să pună în pericol viaţa, însă trebuie ţinută sub control pentru a nu se agrava şi extinde. „Modificările de culoare ale pielii diferă de la pacient la pacient şi pot persista chiar şi o lună-două după tratament, de aceea este importantă atât prevenţia, cât şi prezentarea în cabinetul medicului dermatolog de la primele simptome cutanate. Oricine dezvoltă o erupţie persistentă ar trebui să consulte un dermatolog, deoarece tinea versicolor nu trece de la sine şi poate recidiva în urma unui tratament aplicat necorespunzător”, ne sfătuieşte medicul.

ciuperca unghii

Mediul cald şi umed este ideal pentru dezvoltarea ciupercilor

Şi riscul de a dezvolta infecţii fungice la nivelul unghiilor creşte considerabil în perioada verii. Principalul motiv este faptul că fungii se dezvoltă cel mai bine într-un mediu călduros şi umed, iar riscul de contaminare creşte mai ales în cazul persoanelor care practică sport sau obişnuiesc să meargă la piscină. Pe lângă aspectul inestetic (unghiile îşi modifică culoarea, devin gălbui sau chiar verzui, se îngroaşă sau chiar se pot desprinde de pe patul unghial), infecţiile fungice se pot extinde rapid de la o zonă la alta şi pot fi foarte dificil de tratat,  dacă nu se intervine din timp.

„Onicomicoza apare după contactul direct cu un fung, care începe să se dezvolte la nivelul unghiei şi patului unghial şi este favorizată de căldură şi umezeală locală. De aceea, în sezonul cald, riscul de a dezvolta onicomicoză este mai mare decât toamna şi iarna. Cu toate acestea, prezenţa ciupercii la nivelul pielii nu conduce întotdeauna la apariţia onicomicozei, fiind nevoie, de obicei, de o anumita suscceptibilitate pentru a dezvolta infecţia. Persoanele predispuse la a dezvolta astfel de infecţii trebuie să ştie că acestea sunt recidivante, în special dacă nu se iau masuri profilactice. În prezent, nu se cunoaşte exact motivul pentru care unele persoane sunt mai suscceptibile în a dezvolta boala decât restul populaţiei”, explică Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog.

Pe lângă o anumită predispoziţie de a dezvolta aceste infecţii fungice, mai există o serie de factori de risc, mulţi dintre aceştia controlabili: „încălţămintea strâmtă şi cea care păstrează piciorul cald şi umed, folosirea aceloraşi pantofi mai multe zile la rând, folosirea în comun cu alte persoane a unor obiecte de uz personal (pantofi, şosete, unghiere sau forfecuţe pentru tăierea unghiilor), climatul cald şi umed, folosirea băilor sau duşurilor publice, fără şlapi, pentru duş, lezarea unghiei şi a patului unghial, condiţii de viaţă şi muncă ce menţin mâinile, respectiv picioarele, ude sau umede, fumatul, precum şi unghiile artificiale”, adaugă medical dermatolog.

Şi tinea pedis sau „piciorul atletului” este o infecţie fungică comună în rândul celor care frecventează piscinele, dar şi sălile de sport, fiind cauzată de fungi numiţi dermatofiţi. „Mâncărimile, eritemul şi descuamarea pielii sunt doar câteva dintre simptome. Pentru a grăbi vindecarea şi a evita complicaţiile, este necesar un consult medical de specialitate şi efectuarea unei antifungigrame‟, explică Dr. Lucian Russu.  

Acneea se poate agrava în sezonul cald

Una dintre afecţiunile pielii care se poate agrava în sezonul cald este acneea. Umiditatea şi expunerea la concentraţii mari ale clorului din piscină sunt doar două dintre cauzele proliferării bacteriei responsabile de apariţia acneei. Pentru a evita extinderea leziunilor, medicul dermatolog recomandă folosirea duşului, atât înainte, cât şi după ieşirea din piscină, şi îngrijirea atentă cu produse dermatocosmetice recomandate de medic. De exemplu, dacă ai pielea predispusă la acnee, este esenţial să eviţi produsele cu factor de protecţie solară care conţin ulei.

Veruci vulgare plantare dacă ne plimbăm fără papuci la piscină

Dacă obişnuiţi să vă plimbaţi desculţi la piscină sau ştrand, puteţi dezvolta negi pe talpă sau în jurul degetelor de la picioare. „Negii sau verucile sunt proliferări benigne ale pielii şi mucoaselor care rezultă în urma unei infecţii cu Human Papilloma Virus (HPV). Virusul se transmite prin contact direct cu pielea sau indirect (piele-obiecte contaminate, unghieră etc.). După contactul cu HPV, poate să treacă o perioadă de timp cuprinsă între 1 şi 6 luni, în caz excepţional chiar 3 ani, până la apariţia leziunilor cutanate. Clinic, se pot observa veruci obişnuite, cu suprafaţă rugoasă, veruci conopideiforme, veruci aplatizate sau profunde palmoplantare”, explică Dr. Lucian Russu.

Ca factori de risc, medicul enumeră „hiperhidroza sau transpiraţia excesivă a picioarelor sau a mâinilor, lucrul cu mâinile în mediul umed, frecventarea bazinelor de înot, manichira şi pedichiura în condiţii precare de dezinfecţie etc.”. Verucile obişnuite sunt asimptomatice, deranjante doar din punct de vedere estetic. În schimb, cele localizate la nivelul tălpilor pot fi extrem de dureroase, afectând mersul normal. Transformarea malignă a verucilor este rară. „Diagnosticul se face în primul rand clinic, iar tratamentul este recomandat pentru a ameliora simptomele (durerea) şi pentru a evita transmiterea”, mai spune Dr. Lucian Russu.

Dermatită atopică de la clorul excesiv din piscine

În mod normal, clorul este folosit pentru dezinfectarea bazinelor şi piscinelor pentru a ne proteja de infecţii. Cu toate acestea, folosirea acestuia în cantităţi mari faţă de limita admisă poate avea reacţii adverse asupra pielii. „Persoanele cu piele sensibilă sau istoric de boli cutante, cum ar fi dermatita atopică, pot acuza roşeaţă, descuamare, mâncărime. În cazuri mai grave, se poate ajunge chiar la fisuri în epidermă ori adevărate răni. Folosit în exces, clorul din piscine poate usca excesiv pielea. De aceea, pielea trebuie spălată cu duşul după fiecare intrare în piscină şi după reprizele de înot şi trebuie aplicate cât mai des creme emoliente şi hidratante‟, ne sfătuieşte medicul dermatolog.

Imagine indisponibilă

Foliculita se manifestă sub forma unor papule de culoare roşie

Pasionaţii de sporturi acvatice se pot confrunta şi cu aşa-numita „foliculită a înotătorului”.  Afecţiunea este des întâlnită în rândul celor care merg des la piscină sau jacuzzi, fiind cauzată de bacteria Pseudomonas. Simptomele apar în cel mult trei zile de la baie şi se manifestă sub forma unor papule de culoare roşie, fiind însoţite de mâncărimi. În mod normal, leziunile dispar de la sine, la câteva zile dupa debut. Dacă persistă, este recomandată vizita la medicul dermatolog, care va prescrie un antibiotic local.

„În plus, prin înţepare, unele animale marine pot cauza reacţii toxice sau alergice la nivelul pielii. Pentru siguranţă, e indicat să alegem plajele amenajate, care sunt supravegheate de salvamari şi au unităţi de îngrijiri medicale în apropiere. În plus, cei care fac scufundări trebuie să poarte costume adecvate”, recomandă Dr. Lucian Russu.

Sfaturi pentru a preveni apariţia neplăcerilor în concediu

Este necesară folosirea încălţărilor de plajă, cât mai comode, din materiale naturale. Nu vă plimbaţi fără şlapi la vestiare, duşuri şi alte spaţii destinate uzului comun.

Încălţămintea trebuie igienizată zilnic şi, pe cât posibil, suntem încurajaţi să alternăm sandalele, şlapii şi celelalte încălţări folosite în locurile publice.

Se recomandă utilizarea căştilor de caucic când se intră în apă, a unor ochelari de piscină şi dopurilor de urechi.

Nu se împrumută prosoapele, încălţămintea sau alte obiecte personale.

Trebuie evitată purtarea direct pe piele a echipamentelor închiriate pentru sporturi acvatice.


 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite