De ce suferă atât de mulți tineri atacuri de cord? Cardiologii spun că cei mai mulți pacienți au sub 40 de ani, iar unii abia au împlinit 20

0
Publicat:

Un atac de cord este cauzat de o pierdere bruscă a fluxului de sânge către o parte a inimii, de obicei din cauza blocării unei artere coronariene.

Atacurile de cord au devenit mai frecvente la tinerii su 40 de ani
Atacurile de cord au devenit mai frecvente la tinerii su 40 de ani FOTO arhiva Adevărul

Pe de altă parte, un stop cardiac apare atunci când inima încetează brusc să pompeze din cauza unui ritm cardiac anormal și periculos.

Între 10 și 20 la sută dintre pacienții mei cu atac de cord au sub 40 de ani”, spune doctorul Martin Lowe, cardiolog consultant la Spitalul St. Bartholomew și Spitalul Portland, ambele din Londra.

În Statele Unite, datele arată că aproximativ unul din cinci pacienți cu atac de cord are sub 40 de ani. Când eram medic rezident, era extrem de rar să vezi tineri - majoritatea pacienților erau fumători în vârstă de 50 și 60 de ani”, a mai declarat dr. Lowe pentru Daily Mail.

Doctorul Joe Mills, cardiolog consultant la Spitalul de Inimă și Torace din Liverpool, a adăugat: „Am observat tendința ca tinerii aflați la mijlocul vârstei de 20 de ani să aibă atacuri de cord, în special în ultimii cinci ani.”

Dr. Lowe arată că mai multe factori sunt de vină, inclusiv o dietă necorespunzătoare și obezitatea, un stil de viață sedentar, creșterea numărului de tineri care dezvoltă diabet de tip 2 (care este asociat cu sânge mai gros și mai vâscos și care crește riscul de cheaguri de sânge și, în consecință, de atacuri de cord), fumatul și consumul de alcool.

Obezitatea duce adesea la hipertensiune arterială, care poate pune o presiune suplimentară asupra arterelor și inimii, iar apneea de somn (modele dezordonate de respirație pe timp de noapte care determină oprirea temporară a respirației) poate duce, de asemenea, la formarea de cheaguri de sânge.

Stresul, una dintre pricipalele cauze ale atacului de cord

În general, trăim cu toții cu stres, dar acesta poate declanșa un atac de cord sau o schimbare a ritmului cardiac la unele persoane, iar la altele nu. Am observat o creștere uriașă a problemelor de ritm cardiac datorată stresului”, spune dr. Lowe.

Profesorul Thomas Lüscher, cardiolog consultant la Spitalele Royal Brompton și Harefield din Londra, spune că stresul activează sistemul nervos simpatic, asociat cu răspunsurile de „luptă sau fugă”, și acest lucru crește ritmul cardiac și poate determina arterele coronariene majore să se contracteze.

Acest lucru, la rândul său, poate duce la ruptura plăcii (o substanță formată din grăsimi și colesterol care se acumulează în interiorul arterelor), declanșând formarea de cheaguri în interiorul arterei. Pe măsură ce cheagul crește, poate bloca fluxul de sânge și poate duce la un atac de cord.

Tinerii care au atacuri de cord au adesea analize mai proaste, spune dr. Lowe, iar acest lucru se datorează pur și simplu faptului că nu consideră că ar putea avea un atac de cord și, prin urmare, nu primesc tratament precum plasarea unui stent în artera blocată pentru a o deschide - suficient de repede pentru a minimiza daunele cardiace pe termen lung.

O întârziere în diagnostic crește riscul unui viitor atac de cord, mai puternic și deseori fatal (atacurile de cord ulterioare sunt de obicei mai severe, în timp ce unul din trei atacuri de cord este fatal), sau insuficiență cardiacă (când inima nu poate pompa sângele în jurul corpului corespunzător).

Dacă cineva are dureri în piept care ar putea fi un semn de atac de cord, ar trebui să fie văzut în termen de 30 de minute de medic pentru a avea cea mai mare șansă de recuperare completă și de restabilire a circulației normale, spune dr. Lowe.

Celulele musculare cardiace private de oxigen pot supraviețui dacă fluxul de sânge este restabilit în termen de 30 de minute; dincolo de acest punct, celulele mor și sunt înlocuite cu țesut cicatricial.

Legătura dintre atacul de cord și hormonii sexuali feminini

Este, de asemenea, important pentru persoanele cu factori de risc sau cei cu o istorie familială de boală cardiacă să-și verifice tensiunea arterială și colesterolul - aproximativ una din 250 de persoane are o afecțiune genetică care determină niveluri foarte ridicate de colesterol nelegate de dietă, cunoscută sub numele de hipercolesterolemie familială (FH).

Un alt factor pentru femeile tinere, în special, este riscul de disecție spontană a arterei coronare (SCAD), unde apare o vânătaie sau o ruptură care întrerupe fluxul de sânge și rezultă într-un atac de cord.

Acest lucru este imposibil de prezis sau prevenit.

Se estimează că patru persoane pe zi din Marea Britanie au un atac de cord din cauza SCAD, dar nu au factorii de risc obișnuiți asociați cu bolile de inimă și condiția nu este pe deplin înțeleasă.

Deoarece 90% dintre pacienții afectați sunt femei, în special în timpul sarcinii, după naștere sau în jurul menopauzei, se crede că nivelurile fluctuante ale hormonilor sexuali feminini ar putea fi cauza.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite