Comisia Europeană anunţă apariţia unui nou test PCR care detectează varianta Omicron fără a fi nevoie de secvenţiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un nou test PCR, care detectează varianta Omicron fără a fi nevoie de secvenţiere, a fost realizat de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene (JRC). Laboratoarele îl pot comanda, conform unui comunicat de presă de miercuri al Executivului european.

„Această nouă metodă oferă oportunităţi pentru detectarea mai rapidă şi mai ieftină a Omicron şi va permite o mai bună urmărire a noii variante răspândite în UE şi în întreaga lume. Ştiinţa s-a dovedit a fi o componentă esenţială în lupta noastră împotriva COVID-19. Sunt recunoscătoare pentru munca neobosită a tuturor oamenilor de ştiinţă în timpul acestei pandemii şi nu numai”, spune Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare

Stella Kyriakides., comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Pentru a continua să luptăm împotriva COVID-19, avem nevoie de cele mai eficiente şi actualizate instrumente oferite de ştiinţă. Odată cu răspândirea rapidă a mai multor variante transmisibile, cum ar fi Omicron, nevoia de diagnosticare precisă este la fel de importantă ca întotdeauna.

Noua metodologie de testare prezentată astăzi de Centrul nostru Comun de Cercetare va ajuta la asigurarea că varianta Omicron este detectată mai rapid şi la reducerea sarcinii asupra capacităţilor de secvenţiere ale statelor membre. Făcând acest lucru, putem obţine o mai bună înţelegere a răspândirii Omicronului, putem izola cazurile mai eficient şi putem reduce presiunea deja semnificativă asupra sistemelor noastre de sănătate”, scrie Digi24.

Noul test PCR a fost eficient în identificarea variantei Omicron de către JRC.

„Aceasta înseamnă, în practică, că metoda oferă posibilitatea oricărui laborator care operează tehnologie standard PCR de a identifica varianta Omicron rapid şi fără a fi nevoie de secvenţierea consumatoare de timp. Reactivul modificat dezvoltat de JRC poate fi comandat de furnizorii obişnuiţi ai testului PCR şi poate fi implementat rapid. Orice laborator care efectuează astăzi teste PCR se va putea adapta rapid. Această nouă metodă va fi prezentată astăzi statelor membre în cadrul Comitetului pentru securitatea sănătăţii”, potrivit comunicatului Comisiei Europene.

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite