Vremea sâmbătă, 3 august. Sunt anunțate ploi torențiale și caniculă. Unde ajung temperaturile la 39 de grade Celsius

0
Publicat:

Din punct de vedere meteorologic, sâmbătă, România este împărţiţă în două: pe de o parte, în unele zone temperatură ajunge până la 39 de grade Celsius, iar în altele sunt posibile ploi torenţiale.

Foto arhivă
Foto arhivă

Potrivit prognozei meteo întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală, jumătatea de sud a Moldovei, sud-estul Transilvaniei şi izolat în rest va fi din nou caniculă, indicele temperatură-umezeală (ITU) depăşind peste 80 de unităţi.

Temperaturile maxime se vor încadra în intervalul 29-39 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 24 de grade, mai scăzute în zonele depresionare, în special în cele din estul Transilvaniei, spre 8 grade.

Cel mai mari temperaturi se vor înregistra în Dobrogea și Bărăgan, unde spre prânz atmosfera va deveni insuportabilă, cu temperaturi care urcă până la 39 de grade, iar stresul termic este unul extrem. Pe seară și la noapte se adună norii și cresc șansele de ploaie.

Şi în Moldova sudică și în nordul Munteniei va fi o zi caniculară, înregistrându-se 37-38 de grade la umbră. Noaptea apar condiții de ploaie.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, temperaturile variază între 27 şi 35 de grade, la pragul caniculei, însă zona este caracterizată de instabilitate atmosferică ridicată şi se înregistrează fenomene meteo extreme, precum ploi în mai multe reprize, tunete, fulgere și rafale puternice de vânt. Vremea este instabilă și în nordul Transilvaniei și în Maramureș, unde vor fi mai multe serii de averse.

În Banat, temperaturise se opresc sub pragul caniculei, înregistrându-se 31-32 de grade Celsius, iar ploile apar mai mult în zonele de munte..

În Transilvania va ploua pe suprafeţe extinse şi sunt posibile averse care pot aduce cantități însemnate de apă  într-un timp foarte scurt. Nu lipsesc perioadele cu soare, iar temperaturile scad doar cu 2-3 grade față de ziua anterioară.

În timp ce în Oltenia temperaturile maximele ajung până la 33 de grade, sudul ţării se confruntă cu o zi caniculară. La prânz, temperaturile urcă până la 38, poate 39 de grade și aerul devine irespirabil.

Vremea în București

O zi caniculară şi în Bucureşti, unde se poate ajunge până la 37 de grade la umbră. În a doua parte a zilei se intensifica vântul, iar în orele serii și la noapte e posibil să plouă. Minima ajunge la 20 de grade.

Vremea la munte

În timp ce sudul suferă de caniculă, la munte instabilitatea atmosferică este foarte ridicată. Se anunţă ploi torenţiale şi chiar grindină. Specialiştii avertizează că este posibil să se acumuleze 25-35 de litri de apă pe metru pătrat. Vântul o să bată destul de tare pe parcursul zilei și temperaturile scad cu câteva grade faţă de ziua anterioară.

Vremea pe litoral

Pe litoral, în prima parte a zilei cerul este mai mult senin şi temperaturile urcă până la 33 de grade, dar disconfortul termic se menține ridicat. Vântul devine mai puternic, iar noaptea sunt condiţii de precipitaţii.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite